ANNONS

Tvättade pengar – dömdes för värderån

De greps på bar gärning i Väsby när de tvättade pengarna från värdetransporten men vägrade förklara hur de hade kommit över dem.

Nu har de tre unga männen dömts mot sitt nekande till fängelse för rån.
ANNONS

Kort efter rånet mot en värdetransport i Rotebro i höstas greps tre unga män i en lägenhet i Upplands Väsby. I hallen och runt om i lägenheten hängde sedlar på tork som de hade försökt tvätta rena från skyddsfärg.

Trots att de togs på bar gärning med vad som senare visade sig vara just de pengar som stals från värdetransporten var det en utmaning för åklagare Jenny H Karlsson att knyta männen till själva rånet.

De åtalade vägrade under hela utredningen att lämna någon som helst förklaring till hur sedlarna till ett värde av cirka en halv miljon kronor hade hamnat i lägen­heten där de befann sig. Och även under rättegången var de förtegna.

Men när domen kom förra veckan stod det klart att tingsrätten gått på åklagares linje. De tre männen, som är mellan 21 och 26 år gamla, dömdes alla för rånet.

– Det är en bra och välmotiverad dom. Jag håller fullständigt med om det som rätten har kommit fram till, säger kammaråklagare åklagare Jenny H Karlsson.

Straffen blev fängelse i två år och två respektive sex respektive åtta månader.

– Jag hade lagt mig lite högre när det gäller straffvärdena men är ändå nöjd med påföljderna, säger Jenny H Karlsson.

Det som övertygade rätten om att de tre männen som greps i lägenheten också var de som beväpnade med pistoler rånade den ensamme väktaren omkring två timmar tidigare var bland annat den korta tiden däremellan.

Baserat på utredningen som lagts fram finns det enligt rätten ”inte någon möjlighet att rånet har kunnat utföras av någon annan”.

ANNONS

Tingsrätten tar också fasta på de tre männens kommunikationer och rörelser natten innan, bland annat sms och uppkopplingar mot mobilmaster i området, som de anser tyder på att de har planerat rånet, liksom en del teknisk bevisning, bland annat dna på en strumpa samt på en engångshandske.

Om tingsrättens dom kommer att överklagas är fortfarande oklart.

– Min klient tycker att domen är felaktig. Han förnekar att han har varit inblandad i rånet. Jag tycker nog att det finns en del att säga om domen, men jag vill avvakta tills dess att jag har gått igenom den med min klient, säger advokat Ragnar von Beetzen, som biträtt en av de dömda männen.

Hur kommer det sig att han inte velat lämna någon förklaring?

– Han har utnyttjat sin rättighet att inte säga något, förklarar Ragnar von Beetzen.

Mitt i har vid den här tidningens pressläggning inte kunnat nå de övrigas advokater.

Min klient tycker att domen är felaktig.Jenny H Karlsson åklagare

ANNONS