ANNONS

Nämnden tveksam till stadsradhus i Björkhagen

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) vill ha fler alternativ på utformning.
Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) vill ha fler alternativ på utformning.
Stadsbyggnadsnämnden är tveksamma till stadsradhus i Björkhagen.
– Vi vill att man prövar om man kan bygga lamellhus istället för radhus, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).
ANNONS

Som Mitt i Söderort tidigare berättat planeras 70 nya hyresrätter i Björkhagen. Stadsbyggnadsnämnden är positiva till byggplanerna.

– Vi gillar tanken på att bygga fler lägenheter där, men vill att man försöker hitta andra lösningar för förskolan, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

Enligt startpromemorian finns tre alternativ med antingen stadsradhus, en blandning av stadsradhus och lägenheter och bara lägenheter.

– Vi vill att man prövar om man kan bygga lamellhus där istället för radhusen. Då kan man ha förskolan i bottenvåningen så att den får en större gård utomhus och husen blir smalare så att det blir större avstånd till det närmaste grannhuset, säger Roger Mogert.

Stadsradhusen är dock inte helt uträknade.

– Vi sätter inte ner foten hårt och säger tvärnej utan vill att man utreder det mer och tittar på andra möjliga lösningar.

Finns det något som skulle kunna tala för stadsradhus?

– Det är klart att det finns stora värden i ett marknära boende för familjer. Om vi kommer fram till att man ändå inte skulle kunna flytta in förskolan i huset så kanske det kan vara ett alternativ. Men vi tycker man ska titta på olika typer av lösningar och vill inte att man låser sig än.

I planen pratas även om en grönkompensation. Vad skulle vara en lämplig kompensation?

ANNONS

– Vi pratar mycket om det, men det ligger främst på exploateringsnämnden och stadsdelsnämnden, men det skulle kunna vara allt från att rensa bort ogräs för att andra saker ska växa bra till att skapa större eller bättre parker för dem som bor i området.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.