ANNONS

”Jag tvingade mamma säga förlåt fyra gånger”

Elin Wattjersson.
Elin Wattjersson.
Att leva med tvångstankar är tufft. Det vet Elin Wattjesson från Fullersta. Hon har just blivit ambassadör på föreningen Hjärnkoll. Nu vill hon jobba mot fördomarna kring ungas psykiska ohälsa.
ANNONS

För det är inte alla som vet att tvångstankar eller OCD, obsessive compulsive disorder, är en sjukdom. Elin Wattjersson säger att hon mötte en hel del fördomar under sin skoltid och att vänner inte alltid förstår att det inte bara är att sluta med ett beteende som för en utomstående är obegripligt.

Ofta är det när något annat hänt i hennes liv som tvången eskalerar.

– Då får jag tankar som tvingar mig till vissa ritualer. Jag kan känna mig förföljd och känna mig tvungen att springa hem. Jag kan skicka 50 till 100 sms till min pojkvän fast han sagt att han är upptagen. Men jag kan inte stoppa det just då och jag lider själv av det. Tvången tar en stor del av mitt liv. Jag blir utmattad varje gång jag får en attack.

Det tog många år innan hon fick kontakt med en psykiater som förstod och kunde ge rätt behandling. Hon är inte fri från sina tvångstankar men har fått med sig redskap för att handskas med dem.

– Ibland försöker jag att bara räkna till fem för att lugna mig. Och det händer att jag tar ångestdämpande medicin, även om det är väldigt sällan.

Vad kan man som vuxen göra om man har en ung människa i sin närhet med OCD?

– Det bästa är att bara försöka finnas där och inte stressa den som mår dåligt. Inte tjata eller tvinga den att berätta. Då kan man må sämre. Den som har tvångssyndrom vill ofta inte erkänna det för sig själv. Då blir det viktigt att ha någon närstående som kan förmedla att det är okej och att man är bra precis som man är. Men det kan också vara känsligt. Man ska tänka på hur man säger det. Den som är sjuk kan bli jättesårad och kanske förneka problemet ännu mer.

Hur vill du jobba för Hjärnkoll?

– Jag vill gärna berätta om mina erfarenheter av psykisk ohälsa i media för det är väldigt tabubelagt. Många vet inte att det är en sjukdom. Och jag skulle vilja vara en förebild för andra som är i den situation som jag var för några år sedan. Innan jag fått behandling var mina tvång mycket starkare. Min relation till min mamma blev bara sämre. Vi kunde inte gå ut och göra saker tillsammans eftersom jag fick tvångstankar som att hon måste säga ”förlåt” fyra gånger och ”jag lovar, jag lovar” fyra gånger. Annars blev jag skogstokig.

ANNONS
Fakta

13 nya ambassadörer

Även om det i dag är lättare att berätta att om till exempel depressioner innebär psykisk sjukdom ofta ett stigma för den som drabbas. Omgivningens rädsla och okunskap kan leda till mobbning och isoloering.

Föreningen Hjärnkoll vill öka öppenheten om psykisk ohälsa och har drygt 350 ambassadörer som föreläser utifrån sina egna erfarenheter. Nyligen examinerades 13unga ambassadörer.

I den så kallade Stockholmsenkäten, där länets kommuner ställer frågor till unga om hur de mår, svarade bara 49 procent av flickorna och 63 procent av pojkarna i årskurs 2 på gymnasiet i länet att deras psykiska hälsa var god. 52 procent av tjejerna och 45 procent av killarna hade svårt att somna en eller flera gånger i veckan. 41 procent av tjejerna svarade att de ofta kände sig deppiga och ledsna utan att veta varför. 43 procent av tjejerna hade huvudvärk en eller flera gånger i veckan. Huddinge deltog inte i enkäten.

Källa: Hjärnkoll och länsstyrelsen