Tvingade pojke till rån – nu åtalas de

Sex rån på sex timmar skakade Spånga den 26 mars i år. Nu har flera pojkar åtalats för att ha misshandlat, fört bort och tvingat en annan pojke att utföra tre av brotten.

Det började med att en 14-årig pojke lånade ut en bultsax till en 15-årig vän. Men bultsaxen fungerade inte och vännen ansåg därför att den yngre kompisen var skyldig honom 5 000 kronor. De bestämde sig för att lösa problemet genom att träffas vid Askebykroken i Rinkeby och prata.

Men 15-åringen väntade inte ensam där. Enligt åtalet tvingade flera pojkar in 14-åringen i ett cykelförråd, där han blev misshandlad.

Därefter körde pojkarna 14-åringen till Järva­fältet på moped. Även där blev han slagen och sparkad på. Efteråt begav sig flera av dem till Bromsten, där 14-åringen först tvingades gå fram till en ­kvinna och slita väskan ur hennes hand.

Han tvingades sedan dra ner och sparka en flicka i 15-årsåldern så att pojkarna kunde ta hennes väska. Två flickor i 12-årsåldern drabbades också då 14-åringen tvingade till sig den ena flickans mobiltelefon.

Allt ovan enligt polisens förundersökning.

Nu har totalt fem pojkar mellan 15 och 18 år åtalats för grov misshandel, olaga frihetsberövande, övergrepp i rättsak, försök till utpressning, anstiftan till grov stöld, anstiftan till rån och rån. Fyra av de åtalade har i polisförhör erkänt samtliga eller de flesta av brotten de är misstänkta för. En pojke har nekat. Rättegången är planerad att starta i september.