ANNONS

Tvingades att gå i särskola i sex år

Mot sin vilja tvingades en Botkyrkaelev gå kvar i särskolan i över sex år – utan att ha någon utvecklingsstörning.
ANNONS

På kort tid har två anmälningar kommit in till Skolinspektionen om att elever har fått gå kvar länge i särskola trots att de egentligen hade kunnat gå i vanlig skola. I ett av fallen gjordes en ny psykologutredning 2012 där det stod klart att eleven, som gått i särskolan sedan 2006, inte hade någon utvecklingsstörning.

I båda fallen har eleverna fått gå i grundsärskola på vad som enligt Skolinspektionen har varit undermåliga grunder. När de sedan gått över till gymnasiesärskola har inte någon ny prövning gjorts.

– Kommunen har förlitat sig på bedömningar som gjorts tidigare. Enligt vår bedömning har de utredningarna varit ofullständiga, säger Per-Olof Artberg, undervisningsråd på Skolinspektionen.

Båda eleverna har på eget initiativ bytt till vanliga gymnasieprogram. Skolinspektionen kritiserar nu Botkyrka kommun för att man inte gjort någon ny prövning mellan grundsärskola och gymnasiesärskola. Man kräver att kommunen förbättrar rutinerna.

– Det handlar om hur de ska säkerställa att något liknande inte händer igen, säger Per-Olof Artberg.

Enligt Botkyrka kommuns gymnasiechef Alf Sohlander har man nu ändrat på rutinerna.

– Vi har beslutat att innan eleverna går in i gymnasiesärskolan ska man ompröva varje enskilt ärende. De här fallen har gjort att det inte är så här längre.

Enligt vår bedömning har utredningarna varit ofullständiga.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.