Regeringen: Boende ska inte vräkas vid brand

Not: Rent formellt har hyresgästerna inte vräkts - det är hyreskontrakten som förfallit.
Not: Rent formellt har hyresgästerna inte vräkts - det är hyreskontrakten som förfallit.
Mitt i har berättat om flera stockholmare som tvingats flytta från sina hem efter bränder de senaste åren.
Nu ska regeringen se över hyresgästers rättigheter att flytta tillbaka.
– Det väldigt bra att detta görs, säger Sollentunabon Lotta Alm som är en av de drabbade.

Med stöd av en över 100 år gammal paragraf i hyreslagen kan en hyresvärd låta kontraktet förfalla om lägenheten blir så pass förstörd att den inte längre går att bo i.

Det har drabbat flera stockholmare som tvingats flytta från sina hem efter bränder de senaste åren.

– Det är en tragedi, du förlorar ditt hem två gånger om, säger Sollentunabon Lotta Alm som tvingades flytta från sin lägenhet i Viby för två år sedan.

 

Men nu ska lagen som gör detta möjligt ses över.

Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning där man ska se över hyresgästers rättigheter att flytta tillbaka till lägenheter som skadats genom bränder. Utredningen, som tidningen Hem & Hyra var först med att rapportera om, ska göras av tidigare justitierådet Bertil Bengtsson och redovisas senast den 20 april 2018.

– Hyresgäster ska kunna lita på att lagen tar hänsyn till deras intressen även när deras bostadslägenhet förstörs. Det är en naturlig del i regeringens prioritering att hyreslägenheter ska vara trygga och bra boenden, säger migrationsminister och biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S) i ett pressmeddelande.

Även Hyresgästföreningen, som uppvaktade justitieminister Morgan Johansson (S) så sent som i maj 2017, välkomnar initiativet.

– Det känns väldigt bra att man lyfter den här frågan igen. De flesta fastighetsägare är professionella och tar ansvar, men det finns ett fåtal som ”passar på” att bli av med hyresgästen efter en brand, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, till Mitt i.

Lotta Alm tog strid för rätten att flytta tillbaka, men förlorade i både tingsrätten och hovrätten mot bostadsrättsföreningen som hon hyrde av. När domen vunnit laga kraft sålde föreningen den nyrenoverade trerummaren, där Lotta bott i 17 år, på den öppna marknaden för 3 400 000 kronor.