Tvingades fly från utpressare

Familjen från Värmdö lämnade allt efter att ha hotats till livet och pressats på stora belopp.

Nu lever de med dold identitet på hemlig ort i Sverige.

I början av maj förra året klev en ung man i Bandidoströja in på pappan i familjens bilfirma i Värmdö och krävde att få köpa en Bentley till ett förmånligt pris. Mannen sa att han var medlem i Bandidos och att bilhandlaren skulle söka efter honom på nätet.

På Flashback hittade han uppgifter om mannen som är 20 år. Bland annat stod det att han var fullvärdig medlem i mc-klubben och att han låg bakom ett ouppklarat mord.

Några dagar senare kom 20-åringen tillbaka till bilfirman. Han visade en pistol i byxlinningen och hotade med att elda upp bilhandlarens hus och döda hans familj.

Bilhandlaren genomförde affären på 20-åringens villkor, men i början av juni kom 20-åringen tillbaka och krävde 800 000 kronor som ersättning för knark- och vapenaffärer som gått i stöpet på grund av att köpet inte registrerats ordentligt. Ur bakluckan på bilen plockade 20-åringen fram ett automatgevär och upprepade hotet om att döda frun och barnen och elda upp huset.

Någon vecka senare hittade bilhandlaren en handgrant i en plastkasse på bilfirmans ytterdörr.

Under midsommarhelgen bommade bilhandlaren igen sin firma och lånade stora summor av en släkting och en bekant. Pengarna, totalt 800 000 kronor, stoppade han i fryspåsar som han lämnade vid ett betongfundament till en skylt vid en bensinmack nära firman.

Sista gången Värmdöfamiljen hörde av utpressaren var i slutet av sommaren då 20-åringen dök upp i deras privata hem när bara frun och barnen var där.

Det var efter det som familjen flydde och sålde huset.

Polisen kom utpressaren på spåren när han försökte med samma knep mot ytterligare en bilhandlare, en bekant till den utpressade bilhandlaren. Denne gick dock till polisen.

– Han befarade att det bara skulle fortsätta. Han visste ju vad hans vän hade varit med om, säger Erik Wendeby, åklagare i målet.

I förra veckan dömdes den 20-årige utpressaren till tre års fängelse. Han ska också betala drygt en miljon kronor i skadestånd till bilhandlaren.

Enligt Erik Wendeby var han inte medlem i Bandidos.