Tvingas betala skatt när han ska tanka miljövänligt

Bertil Martvall hinner inte åka från Lidingö och till Frihamnen för att tanka gas utan att bli krävd på trängselavgift.
Bertil Martvall hinner inte åka från Lidingö och till Frihamnen för att tanka gas utan att bli krävd på trängselavgift.
Bertil Martvall köpte en miljöklassad bil för att bidra till en bättre miljö. Men för att tanka gas måste han åka till Frihamnen och dessutom måste han varje gång ­betala trängselavgift.

I början av 2012 köpte Bertil Martvall en gasbil för att dra sitt strå till stacken för en bättre miljö. Någon gasstation finns dock inte på Lidingö utan för att tanka brukar han bege sig till Tullvaktsvägen i Frihamnen

Som miljöbilsägare fick han befrielse från trängselskatten fram till 1 augusti år 2012.

Men numera måste han betala avgift när han kör in till Stockholm – om han inte åker tillbaka inom en halvtimme.

Bertil Martvall åker sällan över bron i andra ärenden eftersom han jobbar på ön. Han trodde först dock att det inte skulle bli några problem att hinna fram och tillbaka på 30 minuter.

Men när det började dimpa ner räkningar för trängselskatt blev han förvånad. Det visade sig att den där halvtimmen bara gäller om man passerar två olika tullar.

– Jag försökte därför köra in genom Frihamnstullen vid Norra Hamnvägen, tanka gas och sedan köra runt Hjorthagen och tillbaks vid gasverkstullen inom en halvtimme. Men på grund av köer ­funkade det inte, jag hann inte runt.

Det Bertil Martvall tycker är extra märkligt är att det inte finns något tankställe på ön – trots att det tillverkas biogas på Käppalaverket på Lidingö.

– I realiteten blir en miljöbils­ägare på Lidingö numera straffad för att vara just miljöbilsägare. Det borde finnas tankställen på Lidingö för både privatpersoner, taxi och företagare.

Tomas Ragnell, miljöchef på miljö- och stadsbyggnadskontoret, vill gärna ha ett tankställe på Lidingö.

– Det är synd att det inte finns något, för vi har diskuterat detta. Det finns för bussar och sopbilar men inget för personbilar. Om en bensinmack ska ha biogas så måste det finnas ytor för det. Det krävs ett skyddsavstånd till bostäder. Ska bensintomten utökas krävs en planändring i detaljplanen och det är en process som kan ta lång tid, säger han.

Fakta

Gas i tanken

Det finns 19 tankställen för fordonsgas för personbilar i Stockholmsområdet, men inget på Lidingö.

Närmast ligger ett tankställe på Tullvaktsvägen i Frihamnen.

En Lidingöbo som äger en biogasbil måste därför passera någon av betalstationerna vid Ropsten (Gasverksvägen, Lidingövägen, Norra Hamnvägen). För att slippa trängselskatt måste man passerar två olika tullar inom 30 minuter.

Källa: fordonsgas.se/transportstyrelsen.se