ANNONS

Tvingas betala två gånger för avlopp

Tynningö är en av de sista öarna i Vaxholm att få kommunalt vatten och avlopp.

Tidigast 2025 börjar utbyggnaden. Väntan leder till merkostnader på hundratusentals ­kronor för att renovera avloppen för 280 hushåll.
ANNONS

­Solen glittrar över skärgårdsön. Lars Röckert, ordförande i Tynningö Ramsö byalag- och bygdegårdsförening, slår sig ner under markisen på sin uteplats.

Han håller på att sammanställa ett yttrande till kommunen, om den översiktsplan som just nu tas fram för Tynningö. Befolkningen väntas växa, samtidigt planeras för ett äldreboende och annan service framtiden.

– Det är bra att ön utvecklas, men allt styrs av när vi får kommunalt vatten och avlopp. Nu försätts vi i ett olyckligt vänteläge.

I flera år har öborna kämpat för att hitta en lösning. Flera hundra hushåll – 280 i dag – har nämligen utdömda avloppsanläggningar på sina tomter, vilket kostar mellan 100 000 och 250 000 kronor att åtgärda nu.

En onödig kostnad, anser Lars Röckert, då invånarna om drygt tio år ändå måste betala minst 300 000 kronor för att ansluta sig till det kommunala avloppsnätet.

– Det blir ett stort jack i plån­boken för många, säger han.

Andra öar, som Resarö, Rindö och Skarpö, får kommunalt vatten och avlopp tidigare. Dessa öar prioriteras högre, i den avloppsplan som togs fram förra året.

– När så många har utdömda avlopp på Tynningö borde ön omprioriteras, så att invånarna slipper dubbelinvesteringen, säger Lars Röckert.

En av dem som drabbas är Magnus Lindström. Han var ordförande i den nyligen nedlagda föreningen Tynningö vatten och avlopp som visat på olika lösningar för att dubbelinvesteringen ska undvikas.

ANNONS

– Det vore fullt möljigt att bygga ut vatten och avlopp i etapper, som en lokal satsning. Men då krävs ett visst samarbete med kommunen, som tyvärr inte gått att uppnå, ­säger Magnus Lindström.

Men det hade inte fungerat, enligt kommunalrådet Lars Lindgren (M), eftersom bebyggelsen på Tynningö inte är färdigplanerad än.

– Det vore oklokt att bygga ut VA-anläggningar utan att ha detaljplanelagt ön, säger Lars Lindgren.

Han säger att Tynningöborna helt enkelt får betala för de utdömda avloppsanläggningarna i väntan på kommunala ledningar.

– Vi ser inte att Tynningö ska prioriteras högre än andra områden. Har man inte ett fungerande avlopp måste man rätta till det, ­säger Lars Lindgren.

Först om tio år kan Tynningö få kommunalt vatten och avlopp. Det är för lång väntan, anser Lars Röckert, som pekar på att kommunala ledningar underlättar för hela öns utveckling.

Fakta

Dessa får kommunalt VA först

År 2017 ska arbetet vara klart i: Storäng, delar av Skarpö, östra Rindö hamn, östra Kullön, Pålsundsstrand mm.

Utbyggnaden på västra Rindö påbörjas senast 2020.

Utbyggnaden i till exempel Engarn, Stegesund, Karlshill och Eriksö påbörjas senast 2025.

Från 2025 och framåt påbörjas utbyggnaden på Tynningö, Killingen, Mjöldammen och Edö med mera.

Norra Bogesund, övriga Skarpö och övriga Rindö har lägst prioritet.

Österåker håller på att ta fram en ny VA-plan som ska styra när det kommunala nätet byggs ut.

Källa: Vaxholms stad, Österåkers kommun