Kim tvingas bort efter tolv år på serviceboendet

Kim Camilleri tvingas flytta från gruppboendet
Kim Camilleri tvingas flytta från serviceboendet i Bällstaberg
Kim Camilleri tvingas flytta från serviceboendet i Bällstaberg där han har rutiner han mår bra av.
– Det känns som en smäll i ansiktet, säger han.
Jens Örneholm har fått samma besked.
Vallentuna kommun motiverar "hemtagningarna" med att det blir billigare.

Kim Camilleri, 33 år, visar runt i sin trerummare. Matbordet med plats för sex, den stora soffan och soffbordet han ärvt av sin morfar kommer inte få plats nu. Och den nya tv:n hade han inte behövt lägga sina sparpengar på om han hade vetat.

20 mars måste han flytta till en enrummare på 25 kvadrat i ett nybyggt boende vid Åby ängar.

– Det var som som en smäll i ansiktet. Speciellt eftersom det är bestämt av personer som inte alls känner mig, säger han.

Beskedet kom från kommunen med två månaders varsel, utan att någon alls pratat med Kim om vad han vill.

Rädd att få börja om

Kim har bott i sin lägenhet i tolv år. Sedan företaget Nytida tog över serviceboendet för några år sedan har Kim, som har grav asberger, fått ordning på såväl medicinering och rutiner. Han är lugnare än någonsin.

– Jag har egenvård här och tar mina mediciner själv. Det är annan personal där. Jag är rädd att de inte ska acceptera att jag har egenvård bland annat. Att jag måste börja om och fixa allt igen, säger han.

Hemtagning sparar pengar

Kim omfattas av LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, som säger att brukaren har rätt till inflytande över insatser. Men det är underordnat vid så kallad ”hemtagning”, säger Maria Cameron, avdelningschef för myndighetsavdelningen på Vallentuna kommun.

–  Vallentuna kommun har inte LOV, vilket innebär att kunden inte själv kan välja. Kommunen ser till individens behov, men behöver också se till att placera kunder i egen regi och undvika kostsamma externa placeringar. Av den anledningen behöver vi ibland göra hemtagningar, när vi har tomma platser i egen regi, säger Maria Cameron.

Hon vill inte kommentera enskilda ärenden, men säger att principen är att beslut om hemtagning inte går att överklaga.

Trygg på det privata boendet

Kim upplever inte att hemtagning handlar om att flytta ”hem” när han nu tvingas lämna Bällstaberg. Tvärtom.

– Jag skulle inte bott här i tolv år om jag inte trivdes. Jag älskar dem som bor här, grannarna och området. Jag är trygg med personalen som jag kan prata med om vad som helst, säger han.

– Sedan jag fick beskedet har jag känt mig deprimerad. Det börjar krypa sig på. Normalt skulle jag gå till gymmet och hunddagiset. Nu har jag bara varit inne.

Kim undrar bland annat varför det bara är han och en person till som nu tvingas flytta, när det är tio personer som har lägenheter på boendet.

Jens ska flytta till 23 kvadrat

I huset bredvid bor Jens Örneholm, 40 år, i en tvårummare. Han har också fått besked om att han ska flytta till det nya serviceboendet som ligger närmare Vallentuna centrum.

– Det kom som en chock. Jag var på jobbet, och så ringde de bara en LSS-handläggare och sa att ”du ska flytta och lägenheten är uppsagd”, säger han.

Jens beskriver att sedan han flyttade till Bällstaberg för 13 år och har fått rätsida på livet här.

– Jag bodde i centrum förut men trivdes inte där. Allt löste sig när jag kom hit, säger han.

Inte plats för barn och sambo

Mest orolig är han över att nya lägenheten på 23 kvadrat ska försvåra besök av hans 10-årige son som har umgängesrätt med sin pappa.

– Han blir större och större och snart får han själv bestämma om han vill sova över. Det går inte att bo i sån liten lägenhet då. Dessutom har han också asberger och adhd och behöver större utrymme, säger Jens.

Enligt Jens förvaltare Lena Palmqvist har hon i kontakt med kommunen fått höra att ”när sonen kommer kunde man ju lägga en madrass på golvet”. Chefen i fråga vill inte kommentera enskilda fall. 

Jens har dessutom en sambo som nu kommer behöva flytta hem till sina föräldrar eftersom de bedömer att den nya lägenheten är för liten för två.