ANNONS

Tvingas flytta – men vet inte vart

Hadeel och Hagar sitter på varsin sida om pappa Dhaif Allah i lägenheten på Husingeplan. Korttidskontraktet har gått ut, men att hitta en ny bostad är nästintill omöjligt.
Hadeel och Hagar sitter på varsin sida om pappa Dhaif Allah i lägenheten på Husingeplan. Korttidskontraktet har gått ut, men att hitta en ny bostad är nästintill omöjligt.
Det har varit en kämpig vår och sommar för flera barnfamiljer i Tensta.

Trots att stadsdelen nu ordnat ett 20-tal bostäder vet vissa familjer fortfarande inte vart de ska ta vägen.

– Vi lever med stress hela tiden, säger pappan Dhaif Allah Swileh.
ANNONS

I nästan ett halvår har Dhaif Allah Swilehs familj levt med vetskapen om att de måste flytta från bostaden på Husingeplan. Men bostadssituationen i Stockholm har gjort det omöjligt för familjen att hitta ett nytt hem.

– Det känns jättejobbigt att behöva flytta, säger Dhaif Allah Swileh.

Familjen är en av de nu fåtalet familjer som inte ännu lämnat ifrån sig nyckeln och bor kvar på de utgångna korttidskontrakten vid Husingeplan och Tensta allé.

Spånga-Tensta stadsdelsnämnd meddelade nyligen att man lyckats få fram ett 20-tal bostäder till barnfamiljerna i Tensta.

Bostäderna kommer från Stiftelsen hotellhem i Stockholm (SHIS) och är av varierande storlek och ligger utspridda runt om i Stockholm. Lägenheterna ska dock i första hand gå till de familjer som redan lämnat korttidskontrakten och är utplacerad på vandrarhem.

– Jag tycker personligen, utifrån situationen som har uppstått, att vi har uppnått gott resultat. Men situationen är fortsatt ansträngd. Vi kommer att fortsätta att jobba och försöka få fram ytterligare lägenheter, säger Awad Hersi (MP) stadsdelsnämndens ordförande.

I början på förra veckan hade stadsdelsförvaltningen ett möte med mycket känslor med berörda familjer och aktivister för att informera om situationen.

– Vi fick få svar och det var en del politikersnack som gjorde en alldeles snurrig i huvudet. Tyvärr verkar det som att vandrarhemsplacering är en process som alla familjer måste gå igenom, säger Voice of Tenstas representant Alex Ngabo som med var på mötet.

Men enligt Awad Hersi kan även några av de omkring sju barnfamiljer som fortfarande inte lämnat bostäderna med korttidskontrakt bli aktuella för lägenheterna.

ANNONS

Dhaif Alla Swilehs familj verkar än så länge inte vara en av de familjer som är aktuella för lägenheterna.

Och med ett heltidsjobb, tre små barn och släkt hemma i ett krigshärjat område är det svårt att ha tid och ork att leta ny bostad åt familjen.

– Det är jättestressigt. Jag tänker på det hela tiden, säger han.

Han berättar att det är jobbigt att inte veta ifall deras äldsta dotter kommer att kunna komma tillbaka till sina kompisar på förskolan i höst och att inte veta om det är någon idé att börja skola in den mellersta dottern på samma skola.

Det verkar som vandrarhemmen är en process som alla måste gå igenom.Alex Ngabo, Voice of Tensta

Fakta

30-tal familjer måste flytta ut

Tidigare i våras meddelade Svenska bostäder att hyresgäster med korttidskontrakt på Husingeplan och Rinkeby allé måste flytta. Lägenheterna behövs som evakurings­lägenheter.

Totalt cirka 35 familjer med korttidskontrakt har tvingats flytta. Flera bor nu på vandrarhem.

Svenska bostäder har tidigare lovat att ingen ska vräkas men har samtidigt meddelat att de familjer som fortfarande bor kvar nu måsta lämna bostäderna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.