ANNONS

De tvingas krypa upp för trapporna

stss, hissproblem, serviceboende. FV: Solveig Viktorsson Cano, Rosicka Eriksson, Marianne Karlsson
Solveig Viktorsson-Cano, Rosika Eriksson, Marianne Karlsson och deras grannar får vänta i trapphuset i timmar när hissen är trasig.
Hissen på Skärholmens seniorboende är trasig titt som tätt.
– Vi kan inte komma ut och missar både möten och läkartider, säger Marianne Karlsson, 85 år, som går med rollator.
En gång tvingades hon krypa upp sex halvtrappor.
ANNONS

Marianne Karlsson, 85, Rosika Eriksson, 83, och Solveig Viktorsson-Cano, snart 80,  bor på Skärholmens seniorboende på Ekholmsvägen vid centrum. Här använder många av de boende rollatorer och de är djupt bekymrade över att hissen i huset är trasig var och varannan vecka. Senast nu i tisdags, likadant var det veckan innan.

Det här är, enligt de åtta boende som Mitt i Söderort pratar med, inget tillfälligt problem.

– Hissen är ofta trasig flera gånger i månaden, sedan kan det komma en bra månad när den fungerar och då är man glad, säger Marianne Karlsson.

Missar möten och läkartider

För de boende får de ständiga stoppen stora konsekvenser.

– Jag har missat en läkartid, säger Solveig Viktorsson-Cano.

De har alla missat möten, fått be taxibilar vända och har inte kunnat ta sig ut och träffa vänner, promenera eller handla. Mat har blivit förstörd och glass har smält i väntan på hissreparatören. Rosika Eriksson har också blivit instängd i hissen en gång när det blev stopp.

stss, hissproblem, serviceboende. FV: Solveig Viktorsson Cano, Rosicka Eriksson, Marianne Karlsson

Solveig Viktorsson-Cano, Rosika Eriksson, Marianne Karlsson och deras grannar i trapphuset på Skärholmens seniorboende.  Foto: Christian Lärk

”Jag fick krypa upp sex halvtrappor”

Ofta står hissen stilla några timmar innan den lagas, men en gång i juni stod den ändå från fredag till måndag.

ANNONS

– Jag fick krypa upp sex halvtrappor och fick be om hjälp att bära upp rollatorn, säger Marianne Karlsson.

Att hissen så ofta är trasig är ett stressmoment så fort de lämnar hemmet eftersom de inte vet om de kan ta sig in i sin lägenhet igen när de kommer hem.

Vi är ju människor vi också även fast vi är gamla

Solveig Viktorsson-Cano

De har flera gånger kontaktat fastighetsägaren Micasa som redan för ett och ett halvt år sedan lovade dem att lösa problemet, men inget görs.

– Det här är en sådan nonchalans. Jag förstår inte hur det kan få vara på det här viset. Vi är ju människor vi också även fast vi är gamla, säger Solveig Viktorsson-Cano.

Nu lovar Micasa att lösa hissproblemen

Martin Engblom, fastighetsförvaltare på Micasa fastigheter, har semester och är inte anträffbar. Bolagets vd Maria Mannerholm beklagar stoppen och lovar att det nu ska bli ändring.

– Det är beklaglig att det här inte har kommit fram till oss. Det här handlar om en säkerhetsinställning, hissarna stannar vid minsta beröring för att undvika olyckor och då kräver de att någon kommer dit och startar om dem för att se att ingen har fastnat eller skadat sig. Men vi förstår att det är ett problem när det händer, säger hon och fortsätter:

– Micasa ska tillsammans med hissfirman åka dit nästa vecka för att hitta en säker lösning. Vi kommer även att införa ett felrapporsteringssystem som är gemensamt för Micasa och hissfirman, säger Maria Mannerholm.