Tvingas betala halv miljon i retroaktiv hyra

Södra Teatern
Fastigheten ligger på Urvädersgränd vid Mosebacke.
Höjd månadshyra på tio tusen kronor och krav på över en halv miljon i retroaktiv hyra. Det blev resultatet för en av hyresgästerna på Urvädersgränd vid Mosebacke.

Anledningen till den ovanligt höga hyreshöjningen beror enligt hovrättens beslut delvis på fastighetens läge, det skriver Hem och Hyra. ”Vissa lägenheter har en svåröverträffad utsikt från vardagsrummet genom burspråket och i förekommande fall från sovrum och matsal med Slussen, Gamla Stan och vissa även med Saltsjön i blickfång”, skriver hovrätten i sitt beslut. Även att lägenheterna på Urvädersgränd vid Mosebacke var renoverade och välutrustade beskrivs som en av anledningarna.

För en av hyresgästerna innebar höjningen en ökad månadshyra på tio tusen kronor och krav på över en halv miljon i retroaktiv hyra. Men trots att hyreshöjningarna är några av de högsta som beslutats av hovrätten i Stockholm så kunde det ha varit ännu värre, enligt Monicka Sparrman från hyresgästföreningen, hyresgästernas juridiska ombud. Då de hyresgäster som gick vidare och överklagade hyresnämndens beslut från februari 2014 slipper i alla fall att  betala retroaktiv hyra för de två första åren.

– Vi yrkade på att tidpunkten för höjningen skulle skjutas fram och det blev en förändring på två år. Det blev även en positiv förändring vad avser upptrappningen av hyran under tre år, säger Monicka Sparrman till Hem och Hyra.

Skillnaderna mellan lägenheterna i fastigheten är så många att det anses vara omöjligt att hålla en normhyra. Därför ser några exempel i ren månadshyra ut så här:

1 rok, 39 kvm. Tidigare hyra: 3212 kronor. Nu: 8 000.

2 rok, 52 kvm. Tidigare hyra: 4136 kronor. Nu: 8650.

3 rok, 74 kvm. Tidigare hyra: 5584 kronor. Nu: 12800.

5 rok, 118 kvm. Tidigare hyra: 8650 kronor. Nu: 18000.

Trots den rekordhöga höjningen har ändå många av de boende valt att bo kvar under tiden och dessutom garderat sig genom att sätta av extra hyra under den sju år långa handläggningen.

– De har varit medvetna om att hyran kan hamna på denna nivå sedan länge, säger Monicka Sparrman.