ANNONS

Micke tvingas sälja folkan

Micke Lidman och folkabussen som ska säljas.
Micke Lidman och folkabussen som ska säljas.
Micke Lidman har skjutsat 1000-tals Lidingöungdomar i den krämvita folkabussen.
Han har skjutsat ungdomar som inte mått bra men också ungdomar som åkt på glada lägerresor till fjällen. Nu ska den gamla bussen säljas.
ANNONS

På 1980-talet började föräldrar vara ute och nattvandra på Lidingö. Eftersom Lidingö inte har haft något centrum som dragit till sig ungdomar, så har föräldrarna varit tvungna att gå runt till olika adresser på Lidingö. För att underlätta för nattvandrarna köpte Lidingö kommun en minibuss för att kunna skjutsa alla som ville ställa upp. Initiativtagare var fritidsledaren Micke Lidman.
– Vi var den andra kommunen i landet som började med nattvandring. Lidingö stad var ansvarig för nattvandringen och jag kom ihåg att jag var ute och körde runt föräldrarna. På vintrarna blev det snabbt immigt inne i bussen av alla föräldrar, säger han.
För 17 år sedan köptes en ny buss. Micke Lidman ville ha en buss med hög säkerhet och bra ventilation med en dubbel uppsättning av luftkonditionering för att undvika immiga fönster och via Blocket hittade han en krämigt vit folkvagnsbuss.
– Jag åkte ner till Kumla och köpte den. Bussen var en prototyp som skulle användas som taxibuss i Tyskland. Den var i början eldriven, säger han.
Bussen användes flitigt och 1000-tals ungdomar på Lidingö har någon gång blivit skjutsade med bussen. Micke Lidman, som har jobbat som fritidsledare, ungdomssamordnare och nu som ungdomsstödjare sedan 1981, har suttit bakom ratten i många timmar. Bussen har åkt 22000 mil och har använts till nattvandrare, lägerutflykter, resor till fjällen och resor utomlands. Han har också använt bussen som ”samtalsrum” med ungdomar som inte mått bra.
– Det var tidigare lättare att få koll på var ungdomarna höll till. Ungdomar bestämde att de skulle hänga i Södergarn, Kappsta, Käppala eller Sticklinge. Då åkte man dit med bussen. Vi har tagit hand om många Lidingöungdomar som inte mått så bra, säger Micke Lidman.
Mobiltelefonen försvårade hans arbete.
– Men sedan mobiltelefonen blev allas egendom har det blivit lättare för ungdomar att bestämma vad de ska göra i mindre grupper. Det har blivit mer segregerat på det sättet och svårare för oss att veta var de håller hus, säger han. Eftersom det blev svårare att spåra upp var ungdomarna höll hus slutade fritidsledarna att ansvara för nattvandringen.
– Bussen har varit en trygghet för många. Jag har kört bussen så mycket så jag är förknippad med bussen, säger han.
Men nu ska den välanvända bussen säljas.
– Staden vill ha mer moderna bilar som inte dricker så mycket bensin. Och det vill ha en helvit vagnspark. Jag tycker det är lite tråkigt för det är många som känner igen bussen och det är även många som har åkt i den. Och det finns också många roliga minnen med bussen, säger Micke Lidman.
– Jag har en dröm om att få göra en fotoutställning i stadshuset med allt som den här bussen har fått varit med om, tillägger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.