ANNONS

Utan regn kan Bögs gård tvingas till nödslakt

Torka på Bögs gård
Efter torkan på Bögs gård är Anders Ström orolig för korna.
Torkan har lett till att Bögs gård bara fått 40 procent av en normal skörd hittills i år.
Djuren kommer att slaktas i förtid i höst – men utan regn kan nödslakt bli enda räddningen.
ANNONS

– Det här är en katastrof, inte bara för oss utan för bönder i hela landet, säger Anders Ström på Bögs gård.

En blöt höst fick skörden att dö av syrebrist under vintern. Med den extrema torkan som har varit under vår och sommar är läget riktigt mörkt för Anders och andra jordbrukare.

Torkan kan få konsekvenser långt fram över, även för konsumenter.

– Spannmålen kommer inte räcka, Sverige får importera och priserna går upp.

Men det stora problemet är hur fodret till djuren ska räcka till under vintern. Under sommaren har Bögs gård bra betesmarker och fina sjöar där djuren kan dricka. Men efter två dåliga år 2016 och 2017 är det ont om foder i ladorna.

– Tidigare har man kunnat ringa en granne eller lantbrukare i Skåne. Men nu är det ingen som har extra balar. Även om det fanns, en bal kostar 1100 kronor och vi gör av med sex till åtta om dagen på vintern. Det blir för dyrt.

Han tror att årets sommar kommer märkas ekonomiskt för många jordbrukare i Sverige, långt fram över. Lösningen blir att de djur som Anders normalt slaktar löpande under hela året kommer att slaktas i september.

ANNONS

– Vi kommer att vädja till lokalsamhället att köpa närproducerat naturbeteskött av oss så att vi kan undvika bortfall i ekonomin. Alternativet är att vi säljer till de stora slakterierna men nu när situationen är som den är går priserna för köttet ner eftersom det är många som vill slakta.

Kommer regn kan de klara sig till en tidig slakt i september. Annars blir nödslakt räddningen. Foto: Privat

Kommer regn kan de klara sig till en tidig slakt i september. Annars blir nödslakt räddningen. Foto: Privat

Men för att det ska gå runt behövs regn så att den andra skörden tar fart. Den första skörden är redan förstörd, den gav 42 procent av vad man normalt får ut.

– Vi fick tre millimeter inatt men det räcker inte. En halv centimeter ner i marken är jorden fortfarande snustorr. Vi skulle behöva 200 millimeter. Om vi inte får regn… Ja, det vill jag inte ens tänka på. Jag får dansa en regndans istället.

Blir det inte regn så går det inte. Utan foder blir de tvungna att nödslakta djuren, oavsett vilken avkastning de får. Efter torkan är köerna till slakterierna långa. Hos Almunge där Anders normalt slaktar är det kö till september, hos Scan till januari.

En lösning som Anders hoppas på är att personer som har tillgång till större grönytor ska låta dem slå för att samla på sig foder till vintern.

– Jag har haft kontakt med flera kommuner men de har redan avtal med entreprenörer. Men om det är någon som har en yta som är i träda där vi kan få slå får de gärna höra av sig. Men det måste vara en större ytan än en vanlig gräsmatta för att det ska gå.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.