Tvist om bussbrist efter tågstoppet

När Roslagsbanan hade stopp mitt under rusningen kom inga ersättningsbussar.

Arriva skyllde på bussbrist, men enligt en anställd fanns inga förare.

När Roslagsbanan stod stilla under tre timmar, mitt under morgonrusningen för tre veckor sedan, kom aldrig några ersättningsbussar från Arriva. Då skyllde företaget avtalsbrottet med SL på bussbrist – och att en leverans av bussar från Skåne blivit försenad.

Men en anställd på Arriva, som Lokaltidningen Mitt i pratat med, har en annan version. Enligt honom har företaget normalt två anställda ”passgubbar” i garaget i Täby.

I deras tjänst ingår att finnas till förfogande för att köra just ersättningsbussar eller köra ut bussar som behöver bytas. Men den här dagen var ingen av de två i Arrivas garage. I stället körde bägge ordinarie trafik.

– Först såg jag i kommenderingsschemat att de skulle sitta pass hela dagen, sedan såg jag dem ute i trafiken. I vanliga fall börjar de 05.00 och har passning hela dagen. Men det beror väl på hur trafikledningen prioriterar – vi har ju haft brist på förare.

Men att Arriva skulle gjort fel avvisas av Tomas Hedenius, företagets kommunikationschef.

– Det är mycket möjligt att de var ute i trafik, de kan inte bara sitta och rulla tummarna när det inte fanns några extrabussar.

Men då har ni ju inte två förare i stand by?

– Det är en definitionsfråga.

Enligt honom är det också meningen att Arriva vid krislägen ska kunna kalla in andra förare ur verksamheten för att köra ersättningsbussar. Han vidhåller att det var en tillfällig fordonsbrist som gjorde att det aldrig kom några ersättningsbussar när Roslags­­ banan stod stilla.

Följer ni avtalet med SL när ni inte har särskilda förare i beredskap?

– Jag tycker att vi följer avtalet.

Stoppet inträffade 21 augusti på Näsby Park-linjen. Det i sin tur orsakade förseningar på Österskärs- och Kårstalinjerna. SL betecknade det då som ”anmärkningsvärt” att Arriva hän­visade till bussbrist.

De kan inte bara sitta och rulla tummarna när det inte fanns extrabussar.Tomas Hedenius, arriva