Twittrade om avhuggen hand i Årstaviken – nu kommer boken

viktor adolphson
Larm om en kapad arm som flöt i vattnet blev en poppis tweet. Armen visade sig vara fejk.
Favoriten är tweeten om en livlös man i en bil, som visade sig vara en trött småbarnsfar.
Favoriten är tweeten om en livlös man i en bil, som visade sig vara en trött småbarnsfar.
Han har älskats och hatats – och satt standard för hur den svenska polisen kan utrycka sig i sociala medier.
Södermalms egen twitterpolis Viktor Adolphson anade inte vilket genomslag han skulle få.

Det har blivit över 76 000 tweets under de sju år Viktor Adolphson har twittrat under namnet YB-Södermalm. De senaste åren har han rattat kontot själv sedan kollegan Johan Säfström valde att sluta.

Nu har han tillsammans med Hans-Olov Öberg på Southside Stories skrivit boken YB Södermalm: 140 tecken ur verkligheten, som släpps i handeln i veckan.

Miljoner visningar

Twitterkontot har över 150 000 följare, och med alla delningar har inläggen runt fem miljoner visningar varje månad, enligt boken. I klass med publiksuccéer som ”Veckans brott” på SVT.

– Tanken med kontot när det startade var att ge en bild av polisen bortom blåljusen. Att visa det mänskliga livet på Södermalm. Att även försöka lyfta solskenshistorierna, så att det inte bara blir en massa elände, säger Viktor Adolphson.

viktor adolphson twitterpolis

”Skriver man om en synål, kan man ge sig fan på att någon enögd djävel tar illa upp”. Gammalt twitter-ordspråk enligt Viktor Adolphson. Foto: Lisa Bonnichsen

Har stormat

Några av framgångsfaktorerna bakom twitterkontot är humorn, de vassa knorrarna och den personliga tonen. Som ibland slår lite fel.

En av de första stormarna handlade om en tweet om en väskryckning, där den misstänkte beskrevs ha ”romskt utseende” av ett vittne.

– Där fick man smaka på hur laddat det är med signalement. Kritiken var att hel folkgrupp pekades ut. Och det förstås är inte bra, och det sista polisen ska bidra till. Jag lärde mig mycket av det. Men det som är synd är att jakten på en väskryckare helt föll bort i diskussionerna om ordvalet.
Tweeten bidrog till att polisens nationella riktlinjer för uppträdandet i sociala medier togs fram, i samarbete med JO.

Twittrar mycket på ledig tid

I snitt en och en halv timme på twitter blir det varje dag för Viktor. Mycket sker på hans lediga tid, uppåt 90 procent gissar han.

Tröttnar du aldrig?

– Njae. Skulle jag söka en tjänst inom polisen där det inte är förenligt med att vara på sociala medier kommer jag kanske sluta. Men jag har inga planer på det nu.

viktor adolphson polis södermalm

Fem minnesvärda tweets:

YB Södermalm @YB_Sodermalm

Hedervärd tjuv. Hittade barnporr i stulen mobil, gick till polisen.

YB Södermalm @YB_Sodermalm

Blev kallad både för ”gubbjävel” och ”fetto”. Check på bägge. Kanske uttryck för frustrationen över att jag får åka hem och inte han.

YB Södermalm @YB_Sodermalm

”Varför snattade du oxfilén?” ”Tja, det är väl ingen mening att ta blodpudding och burkmat då man ändå håller på …” Gatans logik.

YB Södermalm @YB_Sodermalm

Larm om en avhuggen arm som flöt i vattnet utlöste visst pådrag. Det var dock en attrapp. Men det ser man först på armlängds avstånd.

YB Södermalm @YB_Sodermalm

Imorgon ska jag berömma stadens cyklister. Sjukt va? Som att smeka en spetälsk. Eller kanske en påminnelse om att den egna dåliga erfarenheten inte är den entydiga sanningen? Stay tuned …