Ett ljudlarm som kallas Mosquito box har installerats i ett förrum till en tvättstuga i Granängsringen. Syftet är att med outhärdligt ljud hålla ungdomar borta från lokalen. Det ska nämligen bara vara människor under 25 år som kan höra det högfrekventa ljudet.

Europarådet har starkt avrått från användandet av sådana apparater eftersom de anses strida mot Europakonventionens artikel om tortyr och förnedrande behandling. En av anledningarna till rådets beslut, som fattades 2010, var att apparaterna behandlar unga människor ”som om de vore oönskade fåglar eller skadedjur”.

V vill att de tas ner

I en motion till kommunfullmäktige skriver nu Vänsterpartiet att kommunens ungdomar inte är några skadedjur som ska bekämpas med ljudskrämma.

– Ljudet angriper alla barn och ungdomar som vistas inom en tio meters radie, alltså även spädbarn, och kan orsaka illamående och huvudvärk. Vi har därför lämnat in en motion till Tyresös kommunfullmäktige där vi uppmanar fullmäktige att upphöra med Mosquito inom kommunens verksamheter, säger Omar Danakill, ordförande för Vänsterpartiet i Tyresö.

– Metoden stänger ute en målgrupp, barn i det här fallet, från offentliga platser. Den exkluderar istället för att arbeta förebyggande. Vi måste möta ungdomarna istället. Vi ska inte ägna oss åt kollektiv bestraffning.

Har prövat olika åtgärder

Tyresö bostäder som äger fastigheten och har satt upp ljudskrämman säger att det är det enda stället man använder sig av metoden.

Hur kom det sig att ni valde den här metoden med ljudskrämma?

– Vi har sett stor otrygghet bland våra hyresgäster att använda den allmänna tvättstugan till följd av att många ungdomar hänger i och kring tvättstugorna. Vi har provat en rad andra åtgärder tidigare och sökte fler beprövade metoder för att komma till rätta med problemet, säger Sophia Mattson-Linnala, tf vd för Tyresö bostäder.

Är ni medvetna om att metoden är kontroversiell och har resulterat i stora protester?

– Vi sökte som sagt efter beprövade metoder bland andra fastighetsägare och testar nu denna metods för- och nackdelar.