Tyck till om vem som ska prisas i år

Nu har det blivit dags att nominera kandidaterna till årets Skärholmspris, priset där lokalt engagemang belönas.

Varje år uppmärksammas personer som har visat upp Skärholmens positiva sidor genom sina insatser för stadsdelen.

Alla kan vara med och nominera kandidaterna, som på eget initiativ ska ha gjort något utöver det vanliga för området.

– Skärholmen har ända sedan det byggdes haft en oförtjänt dåligt rykte. Vi vill visa att det finns massor av människor i den här stadsdelen som blir något och gör något, säger Jan Jönsson (FP), ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd.

Det var han som tog initiativet till utmärkelsen, som är inspirerat av ett liknande pris i Rinkeby.

I Skärholmen delades priset ut för första gången 2002.

I början ramlade det in ett stort antal nomineringar men på senare år har inte intresset från allmänheten varit lika stort.

– De senaste två åren har vi nog varit dåliga på vår marknadsföring, säger Jan Jönsson.

Han tror även att en del helt enkelt har slutat att engagera sig, eftersom personen de brukar nominera ännu inte har fått priset.

– Men man ska inte ge upp, vi tar alltid ställning till dem som kommer med vid just det här tillfället. Om man vet att det finns någon eldsjäl ska man definitivt nominera denne, säger han.

Nomineringarna ska vara inlämnade senast den 1 augusti och prischecken på 15 000 kronor överlämnas sedan vid en ceremoni på Skärholmsdagen, den 8 september.

Förra året utsågs ”Lägg ner ditt vapen” till vinnare, en manifestation för att stoppa våldet och droganvändningen bland ungdomar runt om i landet.

Utöver Jan Jönsson består juryn av Robert Lagergren, vice ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd; Carina Braun, tillförordnad stadsdelsdirektör; Rune Ney, som är avdelningschef för samhällsservice, samt Marianne Tryman, samordnare inom förskole­­enheten.

Fakta

Har delats ut sedan 2002

Bland tidigare vinnare finns, förutom förra årets vinnare ”Lägg ner ditt vapen”, exempelvis Nattvandrarna, trivselföreningen Kulan, hiphop-duon Ison och Fille och Mångkulturella kvinno- och ungdomsföreningen.

Förslagen med tillhörande motivering lämnas till Medborgarkontoret.

Källa: Skärholmen

stadsdelsförvaltning