Så tycker Danderydspolitikerna om Trumps seger

Donald Trump, Usas nya president. Danderyds politiker tycker till om segern.
Donald Trump, Usas nya president. Danderyds politiker tycker till om segern.
Jag saknar ord, svårt att smälta, en del saker har han rätt i. Det är några reaktioner från åtta politiker som svarat på frågorna:
1. Vad tycker du om Donald Trumps seger?
2. Kan segern påverka oss?

Olle Reichenberg, Moderaternas ordförande i Danderyd:

Olle Reichenberg; Danderyd

Olle Reichenberg (M)

– Både fundersam och orolig. Ur ett svenskt perspektiv så har han pratat om att Usa ska ta ett mindre ansvar för Nato och att de europeiska medlemsländerna i Nato ska betala mer. Det sprider en osäkerhet var han kommer att stå och det påverkar oss även om vi inte är med i Nato. Med den ryska aggressivitet vi sett kan ju säkerhetsläget i Europa påverkas.

– Ja det skulle jag säga, både säkerhetsmässigt men också ekonomiskt kortsiktigt med en viss oro på börsen. Han har också hotat att ta hem fler verksamheter till Usa vilket kan leda till färre jobb.

 

Lasse Gottfrieds

Lasse Gottfrieds, (V)

Lasse Gottfrieds, Vänsterpartiets ordförande i Danderyd:

– Allra helst hade man sett Bernie Sanders. Trump var väl inget förstahandsval. Jag var inte förvånad. Det var ju inte så kul, samtidigt så finns en lägre klass som inte fått det bättre på år medan några fått det så satans bättre och det är väl en del i det.

– Förhoppningsvis inte alls. Kanske något positivt ur det här är om frihandelsavtalet inte går igenom, för det tycker vi inte är så käckt. Det är en effekt som vi ser som positivt, i annat fall får man hoppas att det inte påverkar, men det är jättesvårt att se.

 

skarmavbild-2016-11-09-kl-15-51-56

Siw Sahlström, (C)

Siw Sahlström, Centerpartiets ordförande i Danderyd:

– Förfärligt helt enkelt, jag saknar ord. Det är obegripligt att ett stort land som är demokratiskt och fantastiskt på många sätt kan rösta fram en person som har de åsikter han har visat i valrörelsen, Det pekar på att något inte är bra i landet. Jag satt uppe till fyra i morse och då kommer de här staterna som var avgörande, Florida och fler och då kände jag på mig att det skulle bli så här. Det var hemskt obehagligt.

– Det är svårt att greppa vilka konsekvenser det kan få. Det beror på hur han blir nu och det blir avgörande hur han blir sedan. Historiskt har det varit en trygghet med Usa under exempelvis andra världskriget. De har varit med och försvarat demokratierna och om det försvinner känns det farligt.

 

Christer Ereståhl

Christer Ereståhl, (SD)

Christer Ereståhl, Sverigedemokraternas ordförande i Danderyd:

– Det är lätt att förskräckas av mediebilden av honom men ser man bortom det och lyssnar på vad han faktiskt säger finns det en del saker som han har rätt i. Usa är på väg ner i samma flummiga vänsterdike som Sverige befinner sig i så jag kan känna att Usa måste ryckas ordentligt åt höger. Nu är valrörelsen över och jag tror att vi kommer att se en helt annan retorik än vad vi gjort tidigare.

– Det brukar inte hända så mycket när man byter president i Usa. Det positiva är att han vill fokusera på Usa. De har haft en tendens att peta i konflikter och trycka in sin syn på demokrati i andra delar av världen och det har ju inte alltid lyckats bra utan skapat flyktingströmmar så vem vet.. det kan vara positivt för oss.

 

Carolin Robson mp

Carolin Robson (Mp)

Carolin Robson, Miljöpartiets ordförande i Danderyd:

– Jag sade upp mitt amerikanska medborgarskap för två år sedan och hade jag inte gjort det då, så hade jag gjort det nu.

– Jag tycker det är oroande att han inte tänker följa klimatavtalet och att hans uttalanden är diskriminerande och strider mot FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna.

 

anette-jellve-danderyd

Anette Jellve, (S)

Anette Jellve, Socialdemokraternas ordförande i Danderyd (via mejl):

Jag hade ju hellre sett Clinton som ny president. Men nu har ju Amerika sagt sitt.

Det är klart att det på sikt kan påverka Sveriges samarbete med USA med mera. Svårt att komma på något specifikt nu.

 

Lars-Gunnar Wallin

Lars-Gunnar Wallin, (Fp)

Lars-Gunnar Wallin, Folkpartiets ordförande i Danderyd:

– Jag tycker inte det är bra givetvis och jag var så säker på att Hillary skulle vinna så jag tittande inte i natt. Jag tycker det var negativt. Det är en väldigt osäkerhet, precis lika oberäknelig som Putin är är ju Trump också. Sedan kan jag tänka mig att han skärper till sig.

– Ja, det kan det göra. Dels är de emot frihandel och vi är en exportnation. Något annat är osäkerheten kring Östersjön. Han pratar ju om att Nato ska ta hem sina trupper och jag kan inte se att det kommer något positivt ur det här.

 

Sten Dybeck, Kristdemokraternas ordförande i Danderyd:

–  Jag är förvånad. Det är inte första presidenten svensk press bedömer fel, de förstår inte hur amerikanen tänker. Sedan tror jag att vi överdriver presidentens betydelse för politiken i Usa. Den amerikanska konstitutionen är så stabil så den kommer inte tillåta några större förändringar.

– Nej, det tror jag inte. Vi har en annan kultur i Sverige och den kommer inte att påverkas mycket av det här men däremot kommer pressen ta sig en funderare varför man kommer så fel.