Så tycker Kalderén och Baker om Kinberg Batra

Flera kommunalråd i Stockholms län kräver att M-ledaren Anna Kinberg Batra avgår.
I Salem och Botkyrka tycker kommunalrådet Lennart Kalderén och oppositionsrådet Jimmy Baker olika.

Botkyrkas oppositionsråd Jimmy Baker (M) tillhör de M-ledare i länet som vill se att Anna Kinberg Batra avgår.

– Min uppfattning är att man kan vara en fin människa, duktig och kompetent, men ändå på fel plats, säger Jimmy Baker till Lokaltidningen Mitt i.

En ny undersökning som DN/Ipsos gjort visar att förtroendet för Moderaterna på riksdagsnivå minskat från 31 procent till 19 procent sedan tredje kvartalet förra året. Botkyrkas oppositionsråd Jimmy Baker befarar att det minskade förtroendet för Moderaterna på riksplanet kan komma att påverka även siffrorna i kommunalvalet nästa år.

– Om man tittar på valresultatet i ett historiskt perspektiv så ser man tydligt att det lokala valresultatet följer samma trender som det nationella, och så är det ju i de flesta kommuner, säger Baker.

Kommunstyrelsens ordförande i Salem, Lennart Kalderén, håller inte med Jimmy Baker vad gäller Kinberg Batras framtid.

– Jag har förtroende för Batra, säger Lennart Kalderén.

Men han håller med Baker om att tappet för Moderaterna är bekymmersamt.

– Jag tror att tappet av väljare till stor del beror på synen på flyktingmottagandet och uttalanden kring det som gjorts av Moderaterna i ett tidigare skede. Men när de uttalandena gjordes visste man inte hur stor tillströmningen skulle bli hösten 2015, säger Lennart Kalderén.

Befarar du att tappet ska påverka stödet för Moderaterna i kommunalvalet nästa år?

– Det är något som jag funderar på varje dag. Men sedan har jag förmånen att vara med att varje dag skapa konkreta politiska resultat här i Salems kommun. Väljarna här vet på så sätt att Moderaterna och resten av Alliansen gör det bra här, säger Lennart Kalderén.