”Jag tycker skattefrågan är viktig”

Max Fällström
Max Fällström
Mustafa Hosseini
Mustafa Hosseini
Malin Ek
Malin Ek
Malin Ek
Malin Ek
Max Fällström
Max Fällström
Mustafa Hosseini
Mustafa Hosseini
Utbildning, jämställdhet och skatt är viktiga frågor inför valet 2018 enligt förstagångsväljarna Malin, Mustafa och Max.
– Jag tycker att att skattefrågan är viktig, säger Max Fällström som studerar på Blackebergs gymnasium.

Brommaborna Malin Ek, 17, Mustafa Hosseini, 18 och Max Fällström, 18, går alla på Blackebergs gymnasium. I höst ska de för första gången få rösta i kommun, landsting och riksdagsvalet.

Max Fällström läser ekonomiprogrammet och för honom är det självklart att gå och rösta. Han vet redan vilka partier han kan tänka sig att välja.

– Jag tycker att det är viktigt att göra sin röst hörd. Jag gjorde ett test på nätet förra gången det var val, resultatet blev  Folkpartiet. I det här valet tror jag att jag kommer rösta på Liberalerna eller Moderaterna. Jag tycker att att skattefrågan är viktig.

Kom till Sverige för två år sen

En annan som kommer att rösta i kommunvalet är Mustafa Hosseini som läser språkintroduktion på Blackebergs gymnasium. Han flyttade till Sverige från Afghanistan för två år sedan, nu bor han i Blackeberg.

– Vi har inte en fungerade demokrati i Afghanistan. Därför tycker jag att det är viktigt att rösta i Sverige nu när jag faktiskt kan göra det.

Eftersom att han inte bott i Sverige så länge är han inte så insatt i den svenska politiken men han vet vilka frågor som är viktiga för honom.

– Jag tycker att det är viktigt med utbildning att alla som kommer till Sverige ska kunna utbilda sig så att det kan få ett jobb. Jag gillar den här skolan och den gör att jag kan få bra betyg så att jag kan läsa till tandläkare, säger han.

Inbrotten är en viktig valfråga i Bromma

Max Fällström bor i Norra Ängby och tycker att inbrotten i Bromma är en viktig valfråga.

– Det behövs göras något. Bara något kvarter från mig var det en familj som blev mordhotad i sitt hem, säger han.

Malin Ek bor även hon i Norra Ängby och har märkt av de ökade inbrotten i området.

– Det pratas mycket om inbrott och hur man ska stoppa det. Jag bor i Norra Ängby och där har det hänt. En gång såg jag poliser som var ute och red på hästar i bostadsområdet för att motverka inbrotten.

Malin Ek studerar på ekonomiprogrammet, hon inte är jätteinsatt i politik men tycker ändå att det är viktigt att gå och rösta.

– Jag kan inte säga att jag är jätteinsatt i politik men jag tycker att det är viktigt att man är med och bestämmer. Man har ett ansvar att påverka i en demokrati.

Malin vet inte vad hon ska rösta på än men hon vet vilka frågor hon brinner för.

– Jag brinner för att alla ska ha rätt till utbildning och sen är jämställdhet jätteviktigt för mig. Jag vet inte vad jag ska rösta på men jag vill inte att fel parti ska vinna, alltså Sverigedemokraterna.