Så tycker Täbyborna om att jobba längre

Det råder skilda meningar om den höjda pensionsåldern.
Det råder skilda meningar om den höjda pensionsåldern.
I Stockholm är man positiv till den höjda pensionsåldern. Mitt i gav sig ut till Täby Centrum för att höra vad Täbys invånare egentligen tycker om att jobba längre.

Klockan är strax efter tio och butikernas jalusier börjar skramla en efter en. Täby centrum är än så länge bara befolkat av strosande pensionärer, mammor med barnvagnar och byggjobbare på jakt efter en tidig lunch.

Mitt i frågar egenföretagaren Anna Nikkanen, 37, vad hon tycker om en högre pensionsålder. Inget vidare visar det sig.

– Man måste hinna varva ner och förhoppningsvis njuta medans man är pigg och frisk.

Men man lever ju längre också?

Anna Nikkanen, 37.

– Jo visst, men man jobbar häcken av sig och samhället är så hysteriskt som det är. Hade det varit en bättre balans i vardagen hade det kanske varit en annan sak, säger hon och fortsätter:

– Det var därför jag valde att bli egenföretagare, så att jag bättre kan planera min egen tid. Men då måste man veta sina styrkor och våga mera.

Stockholmare vill jobba längre

Stockholmare tror att de kommer jobba längre än till 65, enligt en färsk Sifoundersökning. I resten av landet, förutom Göteborg som har samma siffror som Stockholm, tror däremot de flesta att de kommer gå i pension vid det traditionella 65-årstrecket.

– Jag tycker nog att det är bra att vi höjer pensionsåldern. Vi lever längre och hade jag fått jobba idag hade jag nog jobbat längre. Men då kände jag att det var nog för jag jobbade väldigt mycket, och det slet på kroppen, säger Gun Blomqvist, 76, pensionerad sjuksköterska sedan elva år tillbaka.

Gun Blomqvist är pensionerad sjuksköterska.

Ole Settergren är analytiker vid pensionsmyndigheten och menar att stockholmarnas inställning i hög utsträckning beror på den geografiska placeringen:

– Tjänstemannajobb är vanligare i storstäder och det är flera grejer som samverkar. Dels tycker man att det är relativt roligt att jobba, dels orkar man jobba längre.

”Man kan inte dra alla över en kam”

Gun Blomqvist tycker att man borde göra skillnad på olika yrkesgrupper.

– Det måste vara skillnad, det är olika slitsamt och man kan inte dra alla över en kam, säger hon.

Sent uppvaknande

Livslängden ökar, och hälsotillståndet har blivit så pass mycket bättre. Insikten har däremot tagit förvånande lång tid, tycker Ola Settergren.

– Det sker en förändring, men den har kommit ganska sent och är inte så stark som den borde varit. Med tanke på läget är det ju inte konstigt att man kommer behöva jobba högre upp i åldrarna.

Golvläggaren Henrik Hjelm tror inte hans knän pallar att jobba allt för länge.

Inte något för alla

Men för mer fysiskt ansträngande jobb kan det kännas tungt att jobba högre upp åldrarna. I alla fall om frågar golvläggaren Daniel Hjelm.

– Jag tycker inte att man ska jobba längre. Jag tycker man gör tillräckligt och människor får alla möjliga olika sjukdomar så man ska nog få leva dem dagarna man får. Jag tror inte att mina knän pallar med det heller.