Tynningöbor rasar över dyrare resor

Vid årsskiftet tog staten över färjan mellan Tynningö och Värmdö.

Det innebär också att öborna förlorat sina billiga båtresor till Vaxholm. Det har väckt protester.

Vid 22-tiden på nyårsaftonen kunde Tynningöborna i Vaxholm fira den sista färjeturen i föreningen TEF:s regi. Efter tolvslaget tog staten nämligen över ansvaret för trafiken mellan Tynningö och Norra Lagnö i Värmdö, efter 45 år.

Men allt är inte frid och fröjd. Enligt landstingets regler innebär det nämligen att Tynningöborna förlorat rätten till billiga resor med Waxholmsbolagets båtar. Det har man nämligen bara som öbo om det saknas broförbindelse eller statlig färja till fastlandet.

I ett slag har det därför blivit betydligt mindre förmånligt att åka till Vaxholm, Tynningöbornas centralort, än till grannkommunen Värmdö.

– Vi konstaterar att man som Tynningöbo inte längre kan ta sig till sin hemkommun till en vettig kostnad. För en familj med barn på förskola eller som deltar i föreningslivet kommer det att bli ogörligt, säger Lars Röckert, föreningen Tynningö/Ramsö Byalag och Bygdegård (TRBB).

I stället för ö-kortet som kostat 500 kronor i administrativ avgift per år för fria resor med Waxholmsbolaget, måste Tynningöborna nu lösa månadskort för totalt 9 000 kronor per år. Till det kommer i många fall SL:s månadskort som kostar lika mycket.

Vill man åka billigare är enda alternativet bilfärjan till Norra Lagnö och sedan färjorna Värmdö-Rindö och Rindö-Vaxholm, en tur på mer än en timme, enligt Gustaf Winqvist, ordförande i TRBB.

Med Vaxholmsbåt från Tynningö till Vaxholm tar det bara tio minuter.

Till saken hör också att Vaxholms stad från och med december dragit in de så kallade byalagsturerna, subventionerade båtturer kvällstid. Det betyder att inga båtar längre går mellan Tynningö och Vaxholm efter klockan 18.30.

– När vi pratat med kommunen har vi mötts av förståelse, men det kommer inget resultat av diskussionerna, säger Lars Röckert.

För att få tillbaka ö-korten och uppmärksamma politiker i kommun och landsting på problemen driver Tynningö/Ramsö Byalag och Bygdegård nu en namnsinsamling.

Innan jul hade runt 250 personer skrivit på.

Fakta

Tynningö

På ön finns 713 fastigheter.

På sommarhalvåret bor runt 2 000 personer på ön. Cirka 500 personer bor här året om.

Fram till 1950 tillhörde ön dåvarande Värmdö landskommun.

Källa: Tynningö/Ramsö Byalag och Bygdegård, Wikipedia