Min lokala hjälte

Tyresö backar om Hällberga

Hällbergas kultur­historiska värde ska utredas. Kommunens planchef Sara Kopparberg har kommit på andra tankar.

I december förra året berättade Lokaltidningen Mitt i Tyresö att festhuset Hällberga i Nyfors exkluderats när plankontoret beställt en kulturhistorisk utvärdering av hela Nyforsområdet.

Planchefen Sara Kopparberg hade fått besked från politikerna att den nya fastighetsägaren, Tyresöhälsans grundare Björn Jacobson, skulle ges möjlighet att exploatera marken.

Sedan dess har förslaget till ny detaljplan för Nyfors visats upp för Tyresöborna och synpunkter, bland annat om Hällberga, har strömmat in till Tyresö kommun.

– Jag valde att beställa en fördjupad kulturhistorisk utvärdering av Hällberga för att politikerna ska få ett bra beslutsunderlag. Nu får vi se om de ändrar sig, eller om de står fast och vi slipper kritiken om att utvärderingen inte gjordes, säger hon.

Varför gjorde du inte det från början?

– För att vi inte vill tvinga enskilda fastighetsägare att bevara värdefulla byggnader. I det här fallet visste vi ju att han var intresserad av exploatering.

Samma antikvarie som gjorde utvärderingen av hela Nyforsom-

rådet, Lisa Sundsström, ska nu utföra värderingen av Hällberga.

Lisa Sundström har tidigare sagt att hon sannolikt rekommenderat någon form av kulturminnesskydd om Hällberga varit med vid den första utvärderingen.

Poliskritik efter kvinnomord

TYRESÖ Polisen i Nacka har granskat sitt eget agerande efter mordet på en fyrabarnsmamma på Granängsringen i juli förra året. Kvinnan mördades av sin sambo som hon polisanmält flera gånger tidigare. Kvinnan gjorde tre anmälningar till Nackapolisen, varav en ledde till fällande dom. Enligt utredarna har polisen vid två tillfällen missat att ge kvinnan information om kontaktförbud. Utredarna anser också att kontakten mellan polis och socialtjänst borde ha varit bättre. I oktober förra året dömdes mannen till 15 års fängelse.

Vi slipper kritiken om att utvärderingen inte gjordes.

Svartsjuk Man slog med yxa mot toalettdörr

TYRESÖ När den unga kvinnan ringde SOS-alarm en natt i slutet av december hade hon låst in sig i badrummet. Utanför stod hennes svartsjuke sambo och högg på dörren med en yxa.

Nyligen dömdes mannen som är i 40-årsåldern för grov kvinnofridskränkning, till skyddstillsyn och vård mot sitt aggressiva beteende och sina alkoholproblem.

I domstolen vittnade två av kvinnans vänner om att kvinnan misshandlats tidigare.