Tyresö en av 28 på Cannesmässa

Trots att merparten av kommunerna nu anser att fastighetsmässan Mipim i Cannes är överflödig skickade Tyresö som vanligt en delegation.

Enligt tidningen Dagens samhälle var det bara 28 svenska kommuner som åkte till den omtalade fastighetsmässan i Cannes i mitten av mars. Tyresö var en av dessa och kostnaden för de fem delegaterna gick på 100 600 kronor, varav anmälningsavgiften stod för 43 000 kronor.

– Tidigare år har vi bara skickat tjänstemän, men det här året tänkte jag att jag skulle se hur det är. Stockholm businessregion Alliance som ställer ut för Stockholmregionen hade valt ut oss för att hålla en presentation, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M).

Vad var det för nytta med att åka dit?

– Nyttan är att man har möten, träffar exploatörer och byggbolag på kort tid för att se vad man har att erbjuda varandra, säger Fredrik Saweståhl.

Kan man inte träffa dem i Sverige?

– Det gör vi också. Men Cannes är en gigantisk träffpunkt, precis som Almedalen. Stadsbyggnadsförvaltningen får ta ställning till om Tyresö ska delta även nästa år.

Fredrik Saweståhl påpekar dock att Tyresös delegation höll sig långt från dyra utsvävningar. Sedan SVT:s Uppdrag granskning rapporterat om spritnotor och restaurangbesök som företrädare för bland Göteborgs stad ägnat sig åt, förknippas mässan ofta med det.

– Vi bodde på ett hotell långt bort. Man skulle ju i och för sig ha kunnat spara ytterligare pengar på att bo i lägenhet, som Täbys delegation gjorde. Inte heller tar jag ut någon ersättning för mat, fast kostnaden för flygbussarna lämnade jag in, för det var en del av resan, säger han.

Enligt Dagens samhälles genomgång är en av förklaringarna till att många kommuner avstår från Mipim, att man ändå främst träffar svenska aktörer.