Tyresö faller i bredbandsrankning

Fiberkablar.
Fiber.
I den nya bredbandsrankningen tappar Tyresö 16 placeringar sedan 2016. Trots det ligger kommunen över rikssnittet när det kommer till bredband via fiber.

När det kommer till fiberbredband så har Tyresö tappat sin rankningsplacering sedan 2016. Då var kommunen 23:e bäst av alla kommuner i landet, men för 2017 ligger Tyresö istället på plats 39. Det visar ny statistik från Post- och telestyrelsen som presenteras av Svenska Stadsnätsföreningen.

Trots tappet i rankningen så finns det fler hushåll i Tyresö som har tillgång till fiber än snittet i hela landet. År 2017 hade 72 procent av de svenska hushållen tillgång till fiberbredband, jämfört med 77 procent i Tyresö. För kommunens del är det en blygsam ökning med 1 procent sedan 2016.

– Utbyggnadstakten av fiber är stabil i Sverige som helhet, men fortfarande saknar cirka 23 procent av invånarna i Tyresö tillgång till snabbt bredband. De riskerar att hamna i ett digitalt utanförskap när välfärden digitaliseras, vilket gör det viktigare än någonsin att nå bredbandsmålen, säger Mikael Ek, vd för Svenska Stadsnätsföreningen, i ett pressmeddelande.

Den nationella bredbandsstrategin har som mål att 95 procent av alla hushåll och företag ska ha tillgång till bredband, med minst 100 megabits per sekund, år 2020.

För åttonde året i rad toppades rankningen av Sundbyberg där 97 procent har tillgång till fiberbredband. De tre kommuner som har klättrat mest i rankningen sedan förra året är Ronneby, Laholm och Sotenäs.

Fotnot: Tillgång definieras som att hushåll snabbt och utan särskilda kostnader kan beställa bredbandsabonnemang.