ANNONS

Tyresö försöker vässa sig inför spellagen

Tyresö kommun erbjuder redan vissa tjänster för spelmissbrukare, man har börjat utbilda sig – och försöker nu vässa organisationen ytterligare inför lagförändringen i socialtjänstlagen.
ANNONS

– Vi planerar att kunna erbjuda CRA-gruppbehandling (manualbaserad metod för missbruk eller beroende av alkohol eller narkotika) från och med 29 januari, säger Carina Engelke, enhetschef på Tyresö kommuns vuxenenhet.

– Här kan personer med missbruk och beroende av alkohol, narkotika och spel delta. Vi kan även redan nu erbjuda KBT-enskild spelbehandling, säger hon.

Tyresö kommun har en budget- och skuldrådgivare, men någon gruppterapi särskilt för spelmissbrukare erbjuds inte på kommunen, och all medicinsk behandling sker via landstinget.

Inte heller något anhörigstöd särskilt utformat för anhöriga till spelmissbrukare i Tyresö.

Utbildning pågår bland personal

– Inte specifikt för spel, nej. Men vuxenenheten erbjuder stöd individuellt eller i grupp till anhöriga till personer med beroendeproblematik, även spel, säger Carina Engelke.

Gör ni några särskilda utbildningsinsatser med anledning av den nya lagen?

– Ja, vi har under hösten utbildat en behandlare i vuxenenhetens öppenvård Måsen. Jag och gruppledare på vuxenenheten kommer även att i januari delta på ett seminarium om Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsens nationella kunskapsstöd inom området problem med spel om pengar.

Hur ser ert förebyggande arbete ut mot spelmissbruk?

– På vuxenenheten där jag arbetar med myndighetsutövning och behandling av missbruk och beroende, så försöker vi fånga upp hur individens relation till spel ser ut eftersom vi är medvetna om att flera beroenden går in i varandra, säger Carina Engelke.

ANNONS
Fakta

Detta kan Tyresös socialtjänst erbjuda

  1. Skuldrådgivning? Ja
  2. Terapi? Nej
  3. Utbildad personal? Utbildning pågår
  4. Anhörigstöd? Delvis
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.