ANNONS

Tyresö förvandlas till medeltid

Medeltidsdagar i Tyresö
Tyresös medeltidsdagar.
Tornerspel, gycklare, vildsvinsspett och medeltidsmusik. I helgen är Tyresös medeltidsdagar tillbaka.
Eventet som började i liten skala för många år sedan har vuxit till en tradition för många Tyresöbor.
– Det här är ett kärt familjeevenemang och många familjer kommer hit år efter år, säger Lena Guthe, projektledare för evenemanget.
ANNONS

Hur levde man egentligen på medeltiden? Det är en fråga som får svar på lördag och söndag när Tyresös medeltidsdagar går av stapeln. År 2006 började arrangemanget med medeltidsdagarna och för varje år har det fått mer och mer fäste.

– Det här är ett kärt familjeevenemang och många familjer kommer hit år efter år. Det är också en av få medeltidsarrangemang i Stockholmsregionen, säger Lena Guthe. 

Under fredagen är arrangören Tyresö kommun på plats för att få i ordning allting inför helgen.

– Vi har ju strålande tur med vädret så det blir nog härliga upplevelsedagar, säger hon. 

Matupplevelse

På Lilla Tyresö har arrangören gjort i ordning en medeltidsupplevelse för hela familjen. Här kan man äta vildsvinsspett på Glada Galten eller dricka kaffe på Svarta koppen.

Nytt för i år är bland annat pannkaksbuffén.

– Man hade faktiskt pannkakor på medeltiden. Men jag vet inte om jag hinner få mig några eftersom kön kommer bli lång och det kommer bli mycket att göra, säger en glad Lena Guthe.

I två hela dagar kan du försvinna in i den medeltida marknaden som fungerar som navet i ett  medeltida arrangemang. Här kan man känna lukten av brända mandlar och titta på olika hantverk så som smycken, pilbågar och vackra linkläder i medeltida stil.

– Vi har ingen tjusig medeltidsborg, men vi har trots att platsen och naturen. Vi gör det till en upplevelsedag.

ANNONS

Nytt för i år– en ofrivillig riddare

Tröttnar du på medeltida shopping  kan du vända blicken mot underhållningen. I år har tornerspelet en ny tvist, som än så länge är en hemlighet. Det enda som är känt är att föreställningen heter ”Den ofrivillige riddaren”. Mer avslöjas på plats på lördag. 

– Tornerspelet försöker vi variera. Egentligen är det lite hemlighetsfullt även för mig, men det är en berättelse om en ofrivillig riddare som kommer vara med i spelen. Det kommen nog va en del tokerier, säger Lena Guthe.

Förutom tornerspelet så ser Lena även fram emot de långväga gästerna från Ryssland.

– Jag ser också fram emot det coola tjejgänget Idisi som spelar medeltida musik.

Plats på Lilla Tyresö kommer det även finnas Pest & Kolera, en gycklargrupp och inte alls farliga som de låter. På medeltiden var nämligen gycklaren, eller narren, samtidens underhållare och ofta använde de sig av eld, sång och enkel fars-komik.

Under dagen är alla barn välkomna på gycklarskola, det inkluderas i entrépriset som är 50 kronor för barn (4–18 år) och 100 kronor för vuxna.

Medeltidsdagarna pågår 19-20 maj mellan 11.00–17.00.

Vill du veta mer om Tyrsös medeltidsdagar? Läs mer här. 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.