ANNONS

Tyresö kan få helt ny gymnasieskola

Få elever söker sig till Tyresö gymnasium. Läget är fel, menar utvecklingschefen inom kommunen, som nu vill satsa på att bygga nytt mer centralt.
ANNONS

Årskullarna sjunker och antalet elever som väljer Tyresö gymnasium blir färre för varje år. År 2011 valde 76 procent av Tyresös 16-åringar andra gymnasium än det som finns i kommunen.

– Det handlar mycket om kommunikationsproblem. Det är svårare att ta sig till Tyresö gymnasium än till Gullmarsplan eller in till stan, säger Britt-Marie Lundberg Björk, chef för utvecklingsförvaltningen i Tyresö kommun.

Bussarna från Trollbäcken och Brevik till gymnasiet, som ligger på Farmarstigen, går mer sällan än förbindelserna in till Stockholm.

– Vår kommun ligger också ytterst, det är ingen genomfart här, säger Britt-Marie Lundberg Björk.

Förutom att antalet elever sjunker behöver lokalerna även moderniseras. Därför startar kommunen nu ett projekt om att bygga ett nytt gymnasium i centrala Tyresö.

– Var vet vi inte än. Vi får se vad för mark som finns tillgänglig. Men vi vill ha en modern skola och det är också viktigt med en central placering för att locka ungdomarna.

Tankar finns vidare om att flera olika aktörer kan bedriva utbildning i samma byggnad, att det blir ett slags campus, med privata friskolor eller dylikt.

Ytterligare insatser för att bevara gymnasiet är att satsa på färre program och ha profiler som sticker ut. Men både högskoleförberedande program och yrkesprogram ska finnas kvar.

– Gymnasiets styrka är trots allt yrkesprogrammen. Fordonsprogrammet till exempel har fått utmärkelser.

ANNONS

Om flytten kommer att innebära några personalneddragningar kan Britt-Marie Lundberg Björk inte svara på i nuläget.

– Det är inte klart hur stor skolan ska bli. Sedan styr ju antalet elever hur många lärare det blir.

En förstudie ska nu tas fram med visioner för ett nytt gymnasium samt ett uppdrag till ansvarig nämnd om genomförandet. I september ska förstudien vara klar men det kommer att ta flera år innan en ny skola står klar.

Kan det bli aktuellt att i väntan på nytt hyra ut delar av gymnasiet?

– Visst tittar vi på det, vi ser ständigt över hur vi kan maximera lokalanvändandet.

Fakta

Tappar elever

Tyresö gymnasiums byggnad är 28 år gammal och 20 000 kvadratmeter stor.

I dag går här drygt 1 000 elever, som mest har skolan haft 1 400 elever.

I väntan på ett nytt gymnasium ska skolan moderniseras genom bland annat it-satsningar.

Källa: Utvecklings- förvaltningen