Tyresö klättrar rejält i företagsranking

Företagare.
Företagare.
Gunilla Berg, näringslivchef.
Gunilla Berg, näringslivchef.
Tyresö är den kommun i Stockholms län som klättrar flest placeringar i Svenskt Näringslivs företagsranking.

Tyresö landar på plats 18.

– Det är fantastiskt roligt, säger Gunilla Berg, näringslivschef.

Varje år gör Svensk Näringsliv rankingen vars syfte är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag.

I dag, tisdag, släpptes årets rapport.

Tyresö hamnar på plats nummer 18 av Sveriges 290 kommuner och klättrar 44 placeringar, vilket är mest i Stockholms län.

– Jag ser jättepositivt på det såklart. Politikerna har haft som mål att vi ska ligga bland topp 25. Det har vi jobbat mot och nu uppnått, säger Gunilla Berg, näringslivschef vid Tyresö kommun.

Årets ranking bygger till stor del på en enkätundersökning som företagare i Tyresö fick svara på i våras. Tyresö får bättre resultat när det gäller alla frågor. Till exempel anser företagarna att kommunens service till företagare har förbättrats.

Kommunen har de två senaste åren arbetat med en handlingsplan med målet att företagarna ska få bättre service, berättar Gunilla.

– Alla kommunens förvaltningar har varit inblandade i arbetet. Företagare har fått berätta vad de upplever fungerar och inte fungerar. Vi har också jobbat mycket med vår attityd och bemötande – till exempel hur viktigt det är att företagare får snabbt svar, säger hon.

I våras började även politiker och tjänstemän att göra besök hos företag för att ta reda hur de tycker att de är att driva ett företag i Tyresö.

– Jag tror att det är bra att vi är ute mycket, att vi syns och gör besök, att vi öppnar upp oss och är tillgängliga och har snabbare handläggningstider, säger Gunilla.

Resten av undersökningen bygger på statistik. Tyresö faller en plats när det gäller marknadsförsörjning – andel av hushållens inkomster som kommer från marknadsaktiviteter exempelvis lön från privata företag. Annars klättrar kommunen.

Sist Tyresö hamnade på topp 20 var 2010 då kommunen knep plats 12.

Solna har återigen bäst företagsklimat, enligt undersökningen.

Flera storstäder får en sämre rankingplacering i år. Stockholms stad hamnar på plats 96 – den lägsta placeringen på tio år.

Fakta

Om rankingen

Svenskt Näringsliv står bakom rakningen av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.

18 faktorer ingår i rankingen.

Fakta

Plats tidigare år

2015: 62

2014: 43

2013: 26

2012: 50

2011: 24

2010: 12

2009: 62