Kö till Tyresö kyrka vid begravningar

Besökaren Gunilla har förstått att en del sätter sin egen kalender före en begravning.
Besökaren Gunilla har förstått att en del sätter sin egen kalender före en begravning.
På Bollmora kyrkogård stöter Mitt i Tyresö på Gunilla Person som bor i Tyresö.
På Bollmora kyrkogård stöter Mitt i Tyresö på Gunilla Person som bor i Tyresö.
Tyresö klarar begravningslagens krav.
Men många vill ha begravningsgudstjänsten i anrika Tyresö kyrka.
– Det är ganska stort tryck på kyrkan, och då kan det ibland dra över något, säger Jeanette Agnrud på Svenska Kyrkan i Tyresö.

Tusentals ljus tänds på kyrkogårdarna och begravningsplatserna i Tyresö under allhelgonahelgen. Enligt både kyrkogårdschefer och Sveriges Begravningsbyrårers förbund (SBF) blir det allt populärare att ta sig till viloplatserna den här helgen.

”Ljuständning och kaffeservering”

– Vi har inte riktigt så högt tryck som Skogskyrkogården, men det kommer mycket människor och både Tyresö kyrka och Bollmora kapell håller öppet, med ljuständning och kaffeservering. Vi vet inte om folk som inte har anhöriga här också kommer, men minneslundarna är välbesökta och kanske kommer också en del för att tända ljus för människor som vilar någon annanstans, säger Jeanette Agnrud som är kommunikatör på Svenska kyrkan i Tyresö.

På Bollmora kyrkogård pysslar Gunilla Person som bor i Tyresö om graven där hennes pappa och syster vilar.

Gunilla Persson på Bollmora kyrkogård i Tyresö.

– Allhelgona är en fin tradition och jag kommer hit. När jag var liten brukade jag följa med mina mor- och farföräldrar som barn. Annars kommer jag hit minst en gång i månaden, säger Gunilla Persson.

Tar lång tid i Sverige

Sverige är enligt SBF världsledande när det gäller snittiden mellan en person död och till dess att det är begravningsceremoni. Enligt lag ska en person kremeras eller jordfästas i kista inom en månad från dödsdagen.

Allt fler dör utan ceremoni

– Jag har förståelse för att det kan dra ut på tiden om man vill ha till exempel Tyresö kyrka eller någon specifik präst vid begravningsgudstjänsten. Men det är tråkigt och tragiskt om folk sitter och tittar i sina kalendrar innan de kan komma överens om en dag. Den avlidna ska komma i första hand, men jag har förstått att det inte alltid är så, säger Gunilla Persson.

”Ungefär 28 dagar”

Tyresö klarar lagen om en månad.

– Men det är med minsta möjliga marginal höll jag på att säga. Snittet ligger på ungefär 28 dagar, säger Jeanette Agnrud.

Önskemål från anhöriga

Hon berättar att det händer att det kan gå över någon dag i vissa fall. Men att det i de fallen beror på dödsboets önskemål eller att dödsboet varit kommit in sent med sina uppgifter.

– Om man till exempel absolut vill ha begravningsgudstjänsten i Tyresö kyrka så kan det gå över tiden lite ibland. Det är en stor och fin gammal kyrka. Men vi kan erbjuda andra alternativ om det är fullt där, och vi har inte brist på präster, säger  Jeanette Agnrud.

Skillnader mellan kommuner

Begravningstraditionerna har förändrats i Sverige över tid. I början av 1900-talet var kistbegravningar klart vanligast. I dag kremeras de flesta. Kremering är vanligare i Stockholm än i övriga Sverige men även här skiljer det sig åt mellan olika delar av Stockholms län. I delar av Stockholms stad kremeras 9 av 10 personer, medan samma siffra i Botkyrka där många har invandrarbakgrund ligger på exempelvis 75 procent.

Urngrav vanligast

I Tyresö var andelen som fick kistbegravning förra året 17 procent. Allra vanligast i Tyresö var urngrav som förekom i mer än 6 av 10 fall. I graven på Bollmora kyrkogård där vi möter Tyresöbon Gunilla Persson vilar dock inte hennes mamma.

– Hon ville spridas ute i det fria. Jag tycker att det är fint att det finns variation på gravsättningarna Men det kändes rätt att hennes namn ändå skulle stå här på gravstenen, säger Gunilla Persson.

Så väljer Tyresöborna

17 procent – Jordbegravning i kista:

63 procent – Begravning i urngrav

19 procent – Begravning vid askgravplats. (Namn står utsatt på inskription)

Den som vill bli begraven i kvarter som tillhör icke-kristna samfund hänvisas till Storkällan i Nacka, men detta finns också på Strandkyrkogården i Skrubba.

Siffrorna är från 2016