ANNONS

Tyresö kan ta över del av Nacka

tyresö nacka markområde erstavik
Området som köps heter Nacka Erstavik 6:1, inringat i blått. Kommungränsen till Nacka.
tyresö nacka markområde erstavik
Området som köps heter Nacka Erstavik 6:1, inringat i blått.
Kommungränsen till Nacka.
Kommungränsen till Nacka.
Både M och S är överens om att köpa markområde i Nacka. Snart ska prislappen på 68 miljoner kronor godkännas och beslutet klubbas igenom.

ANNONS

Nu kan kommungränsen flyttas fram i Tyresö.

Kommun är nämligen på väg att köpa ett markområde på 23 hektar i Nacka kommun. Området är obebyggt och ägs i dagsläget av Stockholms stad. Den 17 maj ska kommunfullmäktige i Tyresö godkänna prislappen som landar på drygt 68 miljoner kronor. Ett pris som kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M) är nöjd med.

– Ja, eftersom det är ett betydligt lägre pris än vad Stockholms stad värderat det till från början.

Affären har kommunen diskuterats med Stockholm stad sedan 2014. Men Anita Mattsson, oppositionsråd (S), påpekar att Socialdemokraterna kämpat med att få köpa marken i drygt 20 år.

– Nu känns det väldigt bra, och vi är glada över att det här köpet äntligen kommit till. Vi har stort behov av mark i Tyresö och det här öppnar upp nya möjligheter, säger Anita Mattsson.

Kommungränsen blir mindre krokig

Orsaken till köpet är att Tyresö kommun vill flytta fram kommungränsen, som i dag går krokigt över motorvägen och gränsen till Nacka kommun. Området som ligger på den södra sidan ligger närmare Tyresö och ska därför tillfalla kommunen, området på norra sidan kommer fortsätta styras av Nacka.

– Vi vill flytta kommungränsen och det är vi och Nacka kommun överens om. Istället för att gränsen går kors och tvärs över motorvägen vill vi att den går mitt i motorvägen, säger Fredrik Saweståhl.

Vi vill behålla den lilla skogsremsan mellan Grustagsvägen och Lindalen.

ANNONS

Fredrik Saweståhl (M).

Så ska marken användas

I början av juni ska politikerna diskutera vad man kan göra med marken och hur den ska användas.

– Det finns många olika användningsområden och nu kan vi påbörja diskussioner om vad det ska användas till. Om vi till exempel flyttar dit andra verksamheter så frigör det mark som ger nya möjligheter, säger Anita Mattsson.

– Moderaterna vill skapa fler arbetsplatser och kanske en idrottsanläggning. Men vi vill behålla den lilla skogsremsan mellan Grustagsvägen och Lindalen, det vill vi vara väldigt tydliga med, säger Fredrik Saweståhl.

Kan bli specialanpassad idrottshall

När det kommer till frågan om typ av hall förespråkar Fredrik Saweståhl och Moderaterna en specialanpassad idrottshall som är mindre vanlig i Stockholmsregionen.

– Flera idrotter har behov av en hall som behöver specialanpassas. Friidrottshallar har vi till exempel inte så många av eller inomhusskytte.

Flera idrottsförbund har genom åren kontaktat Tyresö kommun och önskat en anpassad hall efter deras behov och sport.

– Vi är positiva till många förslag som kommit in. Förutsättningen är att det inte bara blir Tyresös skattebetalare som betala utan också föreningar och andra kommuner.

Delar av området ingår i Nackareservatet men berörs inte av reservatbestämmelserna.

ANNONS