ANNONS

Tyresö slottskrogs ägare i konkurs

Krögaren till Tyresö slottskrog har försatts i konkurs.

Men vad som händer med lokalerna är ovisst. Kommunen och Nordiska museet kommer inte överens om hyran.
ANNONS

Det blir inga julbord på ­Tyresö slottskrog i år. Lokalerna står öde och nu har krögaren till krogen försatts i­ konkurs av Södertörns tingsrätt.

– Det är tråkigt men det var enda utvägen, säger Dan­ Näsman, vd för det kommunägda Tyresös näringslivsbolag som förvaltar västra flygeln på Tyresö slott.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om hur­ slottskrogens ägare försvann­ när verksamheten upphörde­ i februari. Sedan dess har skulderna vuxit och krögaren är nu skyldig kommunen närmre 400 000 kronor.

Tyresö kommun har inte lyckats få kontakt med krögaren och i september lämnade därför kommunen in­ en konkursansökan till tingsrätten.

– Vi var tvungna så vi kan avsluta processen och få tillgång till lokalerna, säger Dan Näsman.

En konkursförvaltare är nu utsedd och ska se över ägarens ekonomi. Men vad som därefter händer med lokalerna är oklart.

– Vi har en process mot Nordiska museet i Hyresnämnden om den framtida hyran. Museet kräver en hyra som är orimlig för oss.

Nordiska museet äger slottet men kommunen har sedan mitten av 1990-talet hyrt västra flygeln. I flera år har kommunen betalat 14 000 kronor i månadshyra, eftersom kommunen stod för stora delar av renoveringen på 1990-talet.

Nu vill museet ha nästan 600 000 kronor i hyra plus driftskostnaderna på 250 000 kronor per år.

ANNONS

I kontraktet mellan Tyresö kommun och Nordiska museet står det att hyran ska vara marknadsmässig.

– Men den här siffran är inte skälig, eftersom vi inte kommer att få någon verksamhet att gå runt i lokalerna och vi inte heller kan backa ur hyreskontraktet, säger Dan Näsman.

Han menar att om inte en överenskommelse nås får Nordiska museet vända sig till domstolen. Hyreskontraktet för västra flygeln och krogen gäller i fem år, och det förlängdes så sent som i vintras.

– Sämsta scenariot är att vi kan få betala hyra de här åren för tomma lokaler. Men vi hoppas att vi kan få in ny verksamhet och att museet kan stå som hyresvärd i stället för att vi ska vara mellanhand.