Min lokala hjälte

Tyresö snålar med pengar till äldrevård

Tyresö är en av de kommuner som ­lägger minst pengar på sin äldrevård. Det ­visar Socialstyrelsens färska lista.

Listan visar hur stor andel av kommunernas resurser som går till vård och omsorg av sina 65-plussare. Hänsyn har tagits till hur stor andel av invånarna som tillhör den åldersgruppen.

Under 2012 gick 0,8 procent av pengarna i Tyresö till det ändamålet – vilket placerar kommunen på fjärde plats på länets bottenlista, och åttonde plats på rikslistan över de som lägger minst pengar.

Men det är ett trubbigt sätt att mäta på, anser ­Andreas Jonsson (M), ordförande i socialnämnden.

– Under 60- och 70-talen växte Tyresö väldigt mycket. De som då flyttade hit börjar komma i pensions­åldern eller har nyligen gått i pension.

Han hänvisar till siffror från Statistiska central­byrån som säger att cirka 27 procent av rikets 65-plussare är över 80 år, medan de är knappt 21 procent i Tyresö.

Och vårdbehovet ökar ­oftast med åldern.

– Det är när man närmar sig 90-strecket som man ofta behöver mer vård, ­säger ­Andreas Jonsson.

Har Tyresö bra äldrevård?

– Definitivt. Vi har en stabil och bra äldreomsorg som enligt jämförelser över tid blir bättre och bättre. Det finns förstås saker som kan bli bättre.

Han får stöd av Sveriges kommuner och landsting (SKL) som också anser att beräkningsmetoden är missvisande.

– Kommunen kanske har många glada pigga pensionärer mellan 65 och 75 år, dessa är ju i de flesta fall långt ifrån att vara brukare i äldreomsorgen, säger ­Håkan Sörman, vd på SKL i ett pressmeddelande.

Men oppositionsrådet Anita Mattsson (S), uppger att hennes parti i flera år har försökt få alliansen att lägga mer pengar.

– Vi måste höja kvaliteten och det måste få kosta pengar. Det är viktigt att äldre känner sig trygga.

före förra valet lovade alla partier att inte höja avgifterna inom hemtjänsten. Sedan beslutade alliansen i alla fall om en höjd taxa, poängterar hon.

Enligt Anita Mattsson blev resultatet att en del äldre sa upp sin hemtjänst.

– Men en enda fallskada riskerar att bli väldigt dyr, säger hon och framhåller att kommunen sparar pengar på att folk har hemtjänst i stället för omsorgsboende.

– Därutöver har Tyresö infört avgift för trygghetslarm, nu kostar det 3 000 per år.

Fakta

Sundbyberg ligger i topp