Barnen i Tyresö sprang egen skoljogg

Rwanda-joggen, Tyresö
Över 300 elever sprang årets upplaga av Rwanda-joggen
Rwanda-joggen
Snart i mål. Eleverna kunde springa tre, fem eller sju kilometer.
Stimmets skola har satt sin egen prägel på Skoljoggen. De har kombinerat det med en före detta lärares engagemang i Rwanda och skapat Rwanda-joggen.

Det är andra året i rad som Stimmets skola arrangerar Rwanda-joggen. I år har de fått med sin grannskola Fårdala som också deltar i insamlandet till skolor i Rwanda.

Sydde väskor och sålde

Ungefär 300 elever var det som sprang tre, fem eller sju kilometer på skoltid. Med sig till skolan hade de pengar som de samlat in och som de lämnade över till Bibbi Hjalmarsson, som är engagerad i hjälparbetet i Rwanda.

– Efter att min man, som är advokat, företrädde ett stort antal brottsoffer efter Folkmordet 1994, så började jag engagera mig. De senaste åren har jag rest till Rwanda flera gånger och då har jag besökt skolor och sett behoven, säger Bibbi Hjalmarsson.

Hon har sedan dess på olika sätt samlat in pengar för att hjälpa till med skolmaterial. Bland annat har hon sytt olika väskor och fodral som hon har sålt och sedan skänkt pengarna.

Sedan hon gick i pension förra året har hon lagt allt mer tid på hjälparbetet.

Engagemanget smittade

Eftersom hennes engagemang i Rwanda var så stort så sken det igenom även i hennes arbete i skolan. Då kom Idrottsläraren Andreas Adamsson på att man kunde kombinera den årliga Skoljoggen med Bibbi Hjalmarssons hjärtefråga.

– Det finns många fördelar med att göra på det här sättet. Dels kommer pengarna direkt till barnen och dessutom får eleverna här se hur pengarna används, säger Andreas Adamsson.

Eleverna på Stimmets skola har fått se filmer och bilder från skolgårdarna i Rwanda, där de set hur pengarna har kommit till användning.

Glad av att hjälpa

Aurora Blomquist och Isabelle Bernzon var båda med och sprang långa rundan på Rwandajoggen. De ledde dessutom uppvärmningen innan startskottet.

– Jag tycker det här är bättre än vanliga Skoljoggen. Eftersom vi får se bilder från skolorna som får pengarna så kan vi vara säkra på att det blir något bra, säger Isabelle Bernzon.

Aurora Blomquist fyller i:

– Det är jättekul att se vad det blir. Man blir glad när man ser att man har hjälpt till.

Aurora Blomquist och Isabelle Bernzon,

Aurora Blomquist och Isabelle Bernzon, 5A på Stimmets skola.