Tyresöbarn blir cirkusartister

Eleven Emma Hjelm älskar trapetsen och ser fram mot cirkusföreställningen.
Eleven Emma Hjelm älskar trapetsen och ser fram mot cirkusföreställningen.
Mellanstadieelever på Njupkärrs skola blir cirkusartister för en dag och får uppträda på Skansen.

– Föräldrarna kommer att ramla baklänges, säger läraren Lottie Hansen.

Det börjar närma sig premiär för Njupkärrs skolas fyror, femmor och sexor. Tolv gånger har de på sin fritid fått träffa Cirkus Normals ledare för att långsamt men säkert jobba fram två olika föreställningar. De har gått på styltor, jonglerat, gjort akrobatik och konster i tyger och trapetser. Alla har hittat en talang att fördjupa sig i.

Förutom uppenbara fördelar, som att barnen får träning, ökad kroppsmedvetenhet och får lära sig scenspråk, nämner Jan Norrman, konstnärlig ledare på Cirkus Normal, även en rad pedagogiska fördelar med att barn håller på med cirkus.

För att det ska fungera måste barnen till exempel fokusera, hålla ordning på sin utrustning och samarbeta.

Krister Lundgren, lärare i fyran, är märkbart stolt över sina elever och säger att flera av dem upptäckt talanger de inte visste att de hade.

– Vi har elever som aldrig vågar räcka upp handen. Men att slänga sig i en trapets går hur bra som helst. Det är en ny värld som öppnat sig både för dem och för oss, säger han.

Femmornas och sexornas föreställning heter ”Paradiso” och gestaltar en resa jorden runt.

Fyrornas kallas ”Zoo” och kryllar av framför allt lemurer, men också av myror, eldflugor, skalbaggar, storkar och spindlar.

Med hjälp av masker tillverkade av liggunderlagsmaterial och buntband förvandlas eleverna till föreställningens djur. Cirkus Normal har satt upp båda föreställningarna tidigare på sin cirkusskola på Södermalm och därför är nästan all scenutrustning redan klar.

– Fast då hade vi ett helt år på oss att öva. Nu har vi bara haft ett halvår, berättar Jan Norrman.

På torsdag är det dags för uppvisning i Bragehallen på Skansen. Fjärdeklassaren Emma Hjelm som hittat sin stora talang i trapetsen säger att det är jättekul – det roligaste hon gjort under hela sin skoltid.

– Det är ju något man aldrig gjort tidigare och det bästa är att vi ska få uppträda på Skansen. Fast det känns också nervöst. Jag vill inte göra fel, säger hon.

Att eleverna på Njupkärrs skola kan hålla på med cirkus på sin fritid kan de tacka sina lärare för. På deras initiativ sökte Tyresö kommun pengar från Kulturrådets fond ”Skapande skola”. Totalt fick man nära 200 000 kronor.

– Jag hoppas verkligen att fler barn ska kunna få göra det här, säger läraren Lottie Hansen.