Tyresöbarn pratar uppfinningar i radioserie

Viggo, Leon & Axel från förskolan Karlavagnen i Tyresö.
Viggo, Leon & Axel från förskolan Karlavagnen i Tyresö.
Viggo, 4, i Barnradion P4 torsdag 12 april.
Viggo, 4, i Barnradion P4 torsdag 12 april.
Leon, 5, i Barnradion P4 tisdag 10 april.
Leon, 5, i Barnradion P4 tisdag 10 april.
 Axel, 5, i Barnradion P4 torsdag 5 april.
Axel, 5, i Barnradion P4 torsdag 5 april.
Jonas Knutell, intervjuare.
Jonas Knutell, intervjuare.
Axel, Leon och Viggo från förskolan Karlavagnen i Tyresö berättar om sin tankar kring uppfinningar i den nya säsongen av Tripp, Trapp, Träd i Barnradion i P4. Nu på tisdag är det premiär.

En ny säsong av Barnradions serie Tripp, Trapp, Träd kickar igång på tisdag. Då ska Tyresöpojkarna Axel, Leon och Viggo berätta om sina tankar kring uppfinningar.

– Tanken med serien är att låta barnen berätta om sig själva och sina erfarenheter. Temat uppfinningar fungerar bara som ingångar till samtal, säger Jonas Knutell, som håller i intervjuerna med barnen.

Programmet görs i både tv, radio och som app. Uppläggen skiljer sig däremellan men poängen är den samma: att kunna använda avsnitten i förskoleverksamhet.

– Vi tror det är värdefullt för barn att höra hur andra barn i landet tycker och tänker.

”Finns väldigt få forum för barn”

I var sitt avsnitt får Tyresöpojkarna berätta om sina tankar, bland annat om uppfinningarna knappen, tratten och koppen. Men i själva verket handlar det om att lyfta fram vad barnet själv vill prata om.

– Det finns väldigt få forum där barn får uttrycka sig, där de tas på allvar, och där de bara får vara sig själva. Många gånger söker man upp barn för att få en lustig kommentar på något.

– Vi brukar alltid ta barnen på allvar. De får gärna va skojiga och ha roligt men det är viktigt att vi tar deras funderingar på stort allvar.

”Man har 15-20 min innan de tröttnar”

Samtidigt är det krävande att få ihop en radioserie där huvudrollsinnehavarna är barn.

– Det är väldigt roligt att träffa barn och göra intervjuer, samtidigt så krävs det att jag får ut det jag behöver från barnen och med fyra eller femåringar så har man bara 15-20 minuter innan de tröttnar.

Det är stunden som räknas, inte att de kommer med i radion.

Jonas Knutell.

Hur har responsen från barnen varit?

– Alla barn verkar tycka att det är roligt när en vuxen person sätter sig ned och lyssnar på dem. Det är stunden som räknas, inte att de kommer med i radion.

Säsongspremiär för Tripp, Trapp, Träd i Barnradion i P4 tisdag 3 april klockan 18:43

Axel torsdag 5 april
Viggo torsdag 12 april
Leon tisdag 10 april