ANNONS

Tyresöbo fångade ovanligt fenomen på bild

Ulrika Jansson, Tyresö.
Två bilder på en halo, i Stockholm
Halo på himlen samt Weine Josefsson, SMHI.
Foto: Ulrika Jansson samt SMHI.
Ulrika Jansson, Tyresö.
Tyresöbon Ulrika Jansson var på jobbet i Farsta och skulle ta ett foto på frostiga träd. Hon gick ut på terrassen – och fick syn på ett märkligt ljusfenomen. En liten stund senare var det borta.
– Det här är ganska sällsynt. Det är lite kul, säger klimatologen Weine Josefsson på SMHI om ljusfenomenet som Ulrika Jansson fångade med mobilen.
ANNONS

Tyresöbon Ulrika Jansson jobbar som teamledare på Familjebostäder i Farsta. En morgon för några dagar sedan, då frosten låg som ett täcke över Stockholm, gick Ulrika Jansson ut på jobbets terrass för att ta några bilder av frostiga träd.

Två bilder på en halo, i Stockholm

Foton från januari 2018 av Ulrika Jansson, Tyresö.

– Då tittade jag lite åt sidan och fick syn på detta. Åh gud, det här måste jag ta bild på, tänkte jag. Det var halv åtta på morgonen. En stund senare var ljusfenomenet borta, säger Ulrika Jansson.

Hon la upp sina bilder i en grupp på nätet för Tyresöbor och fick massiv respons. På måndagens eftermiddag hade fotoinlägget fått cirka 1 700 gillar-markeringar och över 100 kommentarer.

Ulrika Jansson, Tyresö.

Ulrika Jansson. Foto: Privat.

I gruppen har det spekulerats i vad ljusfenomenet är. Klimatologen Weine Josefsson på SMHI har svaret: Det är en halo.

Man tänker sig kanske en halo som en ring runt solen, men så behöver det inte vara, säger Weine Josefsson. Ett halofenomen kan även ses som en ljuspelare, ”med en överliggande båge”.

ANNONS

– Att se en så tydlig överliggande båge, som på de här bilderna, är ganska sällsynt. Det är lite kul, säger han.

En halo uppstår när ljus, oftast från solen, reflekteras och bryts på eller genom små iskristaller i luften. Det ger en ljusförstärkande effekt.

Halo på himlen samt Weine Josefsson, SMHI.

Weine Josefsson, SMHI. Foto: Ulrika Jansson samt SMHI.

Halofenomen ökar, säger Weine Josefsson. Orsaken är de många skidbackar som använder sig av snökanoner. När snökanonerna skjuter ut sina pyttesmå iskristaller i luften kan halofenomen ofta uppstå, särskilt på morgnarna när solen nyss gått upp. Efter frostbitna nätter när solen går upp kan man också få syn på en halo.

Weine Josefsson har ett tips till de intresserade:

– När du får syn på ett ljusfenomen och fotograferar det, titta runtom och till höger och vänster också. Där kan det finnas bisolar, som ses som starkt lysande fläckar på himlen. Eller så ser du en stor ljuscirkel som går hela vägen runt det ljusfenomen du först fick syn på. Ofta glömmer man att titta åt sidorna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.