Tyresöbo gav sig på två okända kvinnor

Senast i höstas dömdes Tyresöbon för att ha gett sig på en okänd kvinna på en buss.

Nu väntar en ny rättegång – nu efter att mannen ska ha sparkat en kvinna i Tyresö centrum.

I höstas berättade Lokaltidningen Mitt i Tyresö om Tyresöbon som på en buss gav sig på en okänd kvinna. Hon satt på sätet framför honom och läste tidningen när han oväntat smällde till henne i bakhuvudet.

Under rättegången i Na­cka tingsrätt berättade Tyre­- söbon, som är i 30-års­åldern, att han var irriterad på att bussen var sen och tyckte att kvinnan stirrat konstigt på honom.

Händelsen på bussen inträffade i september 2012. Nu har en åklagare väckt ytterligare ett åtal mot mannen för en snarlik händelse i Tyresö centrum för ett år sedan.

Enligt det nya åtalet satte Tyresöbon då krokben för en ung okänd kvinna när hon gick om honom på rullbandet till Coop i Tyresö centrum. När hon vände sig om, sparkade han henne flera gånger på smalbenet och låret.

Till slut lyckades kvinnan fly och gömde sig bakom ett fruktstånd inne på Coop. Men mannen följde efter. Då fortsatte hon längre in i butiken och vågade sig fram först när han försvunnit.

Med hjälp av en övervakningsfilm från Coop kunde polisen identifiera gärningsmannen som den samme som tidigare dömts för att ha slagit kvinnan på bussen. När Tyresöbon under polisförhör konfronterades med filmen berättade han att han blivit irriterad på den unga kvinnan för att hon försökt smita förbi honom i rulltrappan.

Carina Bäck, polisassistent vid Nackapolisen, genomförde förhöret med mannen. Hon säger att man så vitt hon vet inte fått in fler anmälningar mot honom.

Har ni kontaktat socialtjänsten?

– Nej, det gör vi inte när det handlar om vuxna människor och den här typen av ringa brott, säger hon.

Eftersom det är andra gången som Tyresöbon nu ställs inför rätta tänker åklagare Johanna Björk-man dock yrka på att mannen döms till ett fängelsestraff på ungefär en månad.

– Skadorna är inte allvarliga, men det handlar om återfall i brottslighet. Förra gången dömdes han till villkorlig dom, så vi kan inte yrka på det en gång till, säger hon.

I förhör med polisen har mannen erkänt att han attackerat kvinnorna, men han anser inte att han gjort något fel. Av förhören framgår att han tycker att han agerat rätt, eftersom kvinnorna på olika sätt irriterat honom.

Åklagare Johanna Bergman utesluter inte att man under rättegången kommer att beställa en mindre undersökning av mannens psykiska status.

– Det beror på vilket intryck rätten får av honom, säger hon.

Förra gången dömdes han till villkorlig dom.Johanna Bergman, kammaråklagare