Tyresöbo överföll okända kvinnor

Tyresöbon slog till en okänd kvinna på en buss och attackerade en annan i Tyresö centrum. Nu har han dömts.

Två kvinnor har polisanmält händelser i Tyresö där en för dem okänd gärningsmän oväntat gett sig på dem.

Den första kvinnan satt i en buss och läste tidningen när mannen plötsligt slog henne i bakhuvudet.

Den andra kvinnan blev påhoppad när hon åkte på rullbandet upp till Coop i Tyresö centrum. Mannen sparkade henne flera gånger på smalbenet.

Kvinnan som är i 20-årsåldern var på tillfälligt besök i Tyresö när hon attackerades. Hon säger till Lokaltidningen Mitt i att hon på en gång tänkte att han måste vara psykiskt sjuk. Hon tror att det kunnat sluta illa om han gett sig på någon annan.

– Jag kunde ju springa och gömma mig inne på Coop, men vad hade hänt om han gett sig på en gammal tant eller en mamma med barnvagn, undrar hon.

Under rättegången i Nacka tingsrätt i somras bestämde rätten att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Undersökningen visade att han visserligen led av en psykisk störning när han gav sig på kvinnan, men att den inte var allvarlig. Nyligen dömde därför Nacka tingsrätt mannen till skyddstillsyn, men med kravet att han ska genomgå psykiatrisk behandling på en öppen klinik.

Kvinnan som blev attackerad i rulltrappan tror inte att det räcker.

– En person som den här skulle för allas skull behöva riktig vård och ständigt ha någon som håller koll vid sin sida.

Mitt i har försökt att nå mannens advokat utan att lyckas.

Elisabet Wass Löfstedt, rådman vid Nacka tingsrätt, dömde inte i det aktuella målet, men förklarar att det bara går att överlämna till sluten psykiatrisk vård om den psykiska störningen anses vara allvarlig.

Fakta

Skyddstillsyn - så funkar det

Skyddstillsyn gäller i tre år.

Under det första året står den dömde under övervakning.

Under övervakningen bor den dömde vanligtvis kvar hemma, men måste ha regelbunden kontakt med frivården och med eventuell lekmannaövervakare.

Missköts övervakningen kan den förlängas.

Källa: Kriminalvården