ANNONS

Nu köper Tyresöbon Johan in mer elcyklar

Johan Funck driver Tyresö cykelmagasin.
Johan Funck driver Tyresö cykelmagasin.
Försäljningen av elcyklar har ökat med 50 procent det senaste året, det har Johan Funck på Tyresö cykelmagasin märkt av.
– Proppen gick ur förra säsongen och sen har de fortsatt att öka, berättar han.
ANNONS

Från och med 1 januari kan du få tillbaka en fjärdedel av kostnaden för ditt köp av elcykel, detta har bestämts i regeringens nya budget. Men Elcykelns popularitet är stor redan innan den nya bidragsförordningen träder i kraft.

2016 ökade försäljningen av elcyklar med 50 procent, det är är något som Johan Funck som jobbar på Tyresö cykelmagasin märkt av.

– Vår försäljning har ju ökat, proppen gick ur förra säsongen och sen har de fortsatt att öka, berättar han.

Johan Funck Foto: Emilia Hedman

Många tror att 2018 kommer bli elcykelns år och att det kommer att säljas en bra bit över 50 000 elcyklar. På Johans butik kommer det in mycket pendlare som vill köpa en elcykel.

– Det finns flera olika kundtyper, vi har en stor grupp som kanske inte har pendlat mycket alls som ser en möjlighet att göra det nu med en elcykel, sen finns det de som söker en elcykel mer för en lekfull cykling, till exempel som el assisterade mountainbikes, säger Johan Funck.

Johan Funck har arbetat med elcyklar i 15 år men själv cyklar han mest på sin vanliga cykel utan el.

– Jag använder inte elcykel till vardags, jag är fortfarande tillräckligt stark för att köra med egen kraft. Jag bor i Tyresö och har fyra kilometer till jobbet så jag klarar det lätt på en vanlig cykel, berättar han.

ANNONS

I budgeten avsätts årligen 350 miljoner kronor, 2018–2020, till en premie för privatpersoners köp av elcykel, elmoped eller elmotorcykel. Möjligheten omfattar elfordon som säljs från 20 september 2017. Premien blir en fjärdedel av kostnaden för elcykel eller elmoped upp till 10 000 kronor.

På Tyresö cykelmagasin är det majoriteten kvinnor som kommer in och vill köpa sig en elcykel.

– Om man tittar på den här vardagspendlaren som tar steget att byta sin biltransport till el cykel så är det absolut så att medelålderskvinnor är de som har närmast att ta det steget. Ofta är det så att män har en relation till sin bil som är mer än bara ett transportobjekt, säger Johan Funck.

Är du sugen på en elcykel?

Johan Eriksson, Tyresö
– Jag har aldrig cyklat på elcykel. Jag har en egen motor i mig själv än så länge så behöver ingen el. Men det är väl jättebra för de som tycker att de tar emot i uppförsbackar.
Mayra Carlsson, Tyresö
– Jag skulle vilja cykla till förskolan och lämna mina barn med en elcykel med en sån där vagn efter, det känns bra att man inte svettas lika mycket av en elcykel.
Göran Ehn, Tyresö
– Jag cyklar inte längre, mitt knä pajade för 10 år sedan, innan dess cyklade jag ungefär fyra mil om dagen. Jag tycker att det är konstigt att man vill cykla med el då blir man ju inte svettig.
Carola Nilsson, Tyresö
– Jag cyklar på en vanlig cykel för att jag vill få motion men min dotter är lite mer bekväm av sig och hon har en elcykel. Hon är väldigt nöjd, hon cyklar 4 mil om dagen.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.