ANNONS

Tyresöbor letar efter lilla Rosie

Rose-Marie Berntzon, Pernilla Överström, Lucille Walldén, Rita Bartjokas, Berit Kjell och Benita Poulsen deltar i sökandet efter Rosie som sist sågs vid Strand torget, nära viadukten under Tyresövägen.
Rose-Marie Berntzon, Pernilla Överström, Lucille Walldén, Rita Bartjokas, Berit Kjell och Benita Poulsen deltar i sökandet efter Rosie som sist sågs vid Strand torget, nära viadukten under Tyresövägen.
Så gott som varje månad får polisen in anmälningar om försvunna husdjur i Tyresö.

De senaste veckorna har den lilla chihuahuan Rosie fått ett tiotal Tyresöbor att ge sig ut och leta.

Men även sköldpaddan Mimmi har varit efterlyst.
ANNONS

Rosie, som bara är drygt ett år gammal, försvann när hon var på besök i Tyresö.

– Min mamma, som hon älskar, hade tagit med henne till sin syster på Slumnäsvägen. Av misstag smet hon ut och hamnade i trafiken på Tyresövägen, säger matte Jeanette Carlsson.

Rosie sprang bort den 9 juni och hennes försvinnande blev snabbt ett fall för föreningen Bosses hundhjälp. Otaliga hundägare från hela Stockholm – ett tiotal från Tyresö – har varit ute och sökt efter den lilla chihuahuan, både natt och dag.

– Jag är så tacksam för all hjälp. Jag har tagit ledigt från jobbet och varit ute och letat, men jag bor ju i Uppsala och har svårt att komma loss, säger Jeanette Carlsson.

Bosses hundhjälp är en av flera organisationer där frivilliga hjälper till att leta efter försvunna hundar, lite som Missing People, fast för hundar. I vintras, efter drygt en veckas sökande, hittades till exempel den försvunna berner sennen Herta i Albyområdet.

För Rosie, som varit förvunnen i tre veckor, börjar det dock se illa ut. Frivilliga från Bosses hundhjälp har satt upp hundratals lappar, men ingen har hört av sig. Trafiken, rovdjur eller bristen på mat är bara några illavarslande faktorer, enligt Lucille Walldén, samordnare för Rosies sökinsats.

Spåren som andra hundar nosat upp leder till Tyresö Strand. Där har också en flicka berättat att hon klappat en lös chihuahua, som ser ut precis som Rosie.

En stor svårighet, enligt Lucille Walldén, är att hundar efter cirka tre dagar i frihet börjar ändra beteende.

– De kan bli otroligt skygga och slutar att lystra till sitt namn, säger hon.

ANNONS

Bara i juni har sex ägare till olika husdjur i Tyresö polisanmält att deras älsklingar försvunnit. Ett exempel är den 15-åriga grekiska landsköldpaddan Mimmi, som försvann från en villatomt i Gimmersta några dagar före midsommar. I förra veckan kom dock Mimmi till rätta.

– Vi hade satt upp lappar. Hon var på väg ner till Albysjön när någon hittade henne och kontaktade oss, säger Mimmis ägare, Anita Gardell.

Fakta

Ropa inte – ring matte

Rosie är brun och vit och vägde ungefär två kilo när hon försvann från Slumnäsvägen den 9 juni.

Om man hittar Rosie är det enligt organisationen Bosses hundhjälp bäst att inte ropa, utan att kontakta matte direkt med information om var hon befinner sig. Numret är 072-2517330.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.