Tyresöborna nöjdast i landet

Tyresöborna är mest nöjda i Sverige. 99 procent kan tänka sig att rekommendera andra att flytta till Tyresö.

Det visar en undersökning från Svenskt kvalitetsindex.

I höstas lät opinionsmätningsföretaget Svenskt kvalitetsindex 24 000 personer svara på frågan om de kan rekommendera andra att flytta till den egna kommunen. I Tyresö svarade 99 procent av de tillfrågade ja, vilket gör Tyresöborna till inte bara länets utan också landets nöjdaste, enligt Svenskt kvalitetsindex.

Peter Dicke, Tyresöbo i snart 50 år och långvarig medlem i Tyresös Nattvandrare, instämmer i hyllningskören.

– Vi har nära till naturen och nära till Stockholm city. Det är bara ett Clas Ohlson som fattas, säger han.

De goda bussförbindelserna, havet, insjöarna, fiskemöjligheterna och utbudet i Tyresö centrum gör Tyresö så bra, tycker han. Särskilt biografen är värd en stor eloge.

– Den är fräsch, modern och premiärerna kommer ut snabbt, säger Peter Dicke.

Även Nicita ForsbladBrännpunken Korpförening menar att hon alltid slagit ett slag för Tyresö.

– Det varit den perfekta platsen att växa upp på och det blir bara bättre och bättre. Jag rör mig över hela kommunen med cykel och buss och kommunikationerna funkar perfekt, säger hon.

I samma undersökning har de tillfrågade också fått svara på hur nöjda de är med kommunens service. Där får Tyresö ett något sämre betyg och hamnar på en delad 15:e plats. Leif Bratt, Tyresöbo, ekonom, radiomakare på Radio Tyresö och föreläsare med grön profil menar att det är symptomatiskt att kommunen får bättre betyg som plats än som kommun.

Personligen kan han därför bara rekommendera Tyresö till dem som är stadda vid kassan.

– Med en hygglig ekonomi lever man bra här. Men för dem som inte har så mycket pengar är Tyresö ett sämre alternativ. Vi tar inte hand om de sociala problemen optimalt, säger han.

Underlaget i Svensk kvalitetsindex undersökning var litet. Bara 86 personer mellan 18 och 85 år svarade på frågan om de kan tänka sig att rekommendera andra att flytta till Tyresö.

Men resultatet får stöd av SCB:s senaste medborgarundersökning där 568 Tyresöbor svarade.

Den visar att det bara är i Lomma, Danderyd, Vellinge och Täby som man är mer benägen att rekommendera den egna kommunen än i Tyresö.

”Allt finns i Tyresö. Ett bra centrum och många busshållplatser så att man kan åka till andra platser”, säger Thongsri Somana som brukar göra turer till Tyresö slott och Tyresta naturreservat.

Vad är det som gör Tyresö så bra?

Felix Tolvers, Hanviken:

– Det är lugnt och fint och ligger nära stan. Fast det inte finns någon tunnelbana kommer man lätt in till stan med bussarna.

Emma Klippmark, Bollmora:

– Jag brukar rekommendera naturen, skogen, Uddby gård. Det finns gott om badplatser på sommaren och det är nära in till Stockholm.

Con Athill, Krusboda:

– Jag kan gå direkt ut Albyreservatet och skogen. Mina barnbarn har nära till skolan och bussarna in till stan funkar bra.

Amalia Savulescu, Trinntorp:

– Det är vackert! Här finns många fina utsiktsplatser. Det är lugnt och man ser sällan folk som bråkar. Det är tryggt.

Britt Andersson, Kumla:

– Vi har tillgång till bussar till Stockholm, Nacka och Handen, väldigt mycket fin natur och så bor här massor av trevliga människor.