ANNONS

Tyresöelever kan ha ätit av det polska köttet

Pressansvarig Jonathan Howell om köttet på Engelska skolan
Jonathan Howell är presschef för Internationella Engelska skolan.
Det polska okontrollerade köttet kan ha serverats i två skolor i Tyresö.
– Det som har hänt är inte acceptabelt, säger Jonathan Howell, presschef för Internationella Engelska skolan.
ANNONS

Skolelever och restauranggäster runt om i Stockholm, och även Uppsala, har ätit okontrollerat kött från Polen, vilket Mitt i tidigare har rapporterat om. Slakteriet misstänks för att ha slaktat sjuka djur under de tider på dygnet när slakten inte övervakas av veterinärer.

Det handlar om totalt 239 kilo kött varav cirka 100 kilo har konsumerats. En del av köttet har blandats ut med kött som gått till skolkök.

Tjugosex skolor i Stockholmsområdet har serverat det obesiktigade köttet, något Dagens Nyheter kunde rapportera om på måndagskvällen. Skolköksföretaget Kleins Kitchen bekräftade på tisdagen uppgifterna för Mitt i.

Företaget levererar mat till ett 80-tal skolor och förskolor i Stockholmområdet. Internationella Engelska skolan i Tyresö är en av dem. I helgen blev den skolan och sex andra av friskoleorganisationens skolor i Stockholmsområdet kontaktade av Kleins Kitchen med beskedet att köttet kan ha serverats till eleverna.

– Det som har hänt är inte acceptabelt. Samtidigt vill jag poängtera att Livsmedelsverket ännu inte kunnat konstatera att köttet är dåligt eller att det faktiskt serverats på våra skolor, säger Jonathan Howell som är presschef på Internationella engelska skolans huvudkontor.

Ingen av eleverna på de sju berörda skolorna ska ha blivit sjuk, enligt honom.

ANNONS

Kan komma att byta leverantör

För Internationella Engelska skolan är nästa steg att träffa Kleins Kitchen för att reda ut vad som faktiskt har hänt och dessutom få en inblick i hur skolköksföretaget jobbar.

– Visar det sig att deras arbete inte ligger i linje med våra krav eller att de inte går med de förbättringskrav vi har på dem kan beslutet att byta leverantör vara ett alternativ.

Vi ser otroligt allvarligt på det här

Också Kunskapsskolan driver flera skolor i länet som får mat från företaget. Skolan i Tyresö är en av dem som har fått beskedet att köttet kan ha serverats till eleverna.

– Men det går inte att säga säkert. Oavsett visar det här på att matsäkerheten och hanteringen inte har fungerat. Vi ser otroligt allvarligt på det här. Det är ingenting som är förhandlingsbart att maten ska vara säker och veterinärbesiktigad, säger Sofi Klang, central kommunikationschef för Kunskapsskolan.

 

Sofie Klang, kommunikationschef Kunskapsskolan

Sofie Klang är kommunikationschef för Kunskapsskolan. Foto: Pressbild Kunsskapsskolan

I och med att köttet inte kontrollerats anses det osäkert, enligt Livsmedelsverket. Det betyder inte att det är farligt att äta, men det går inte att veta eftersom det inte är kontrollerat. I helgen hade ingen rapporterats blivit sjuk av köttet.

Föräldrar har fått information

Kunskapsskolan har informerat elever, personal och föräldrar vid berörda skolor.

– Det här väcker otroligt starka reaktioner bland våra elever och föräldrar.

Skolan kommer att vidta flera åtgärder, berättar Klang. Först på tur står att reda ut flera frågetecken. Hon tar några exempel.

– Leverantören har meddelat att det inte finns några akuta hälsorisker. Vi vill veta vad de grundar den bedömningen på. Vi vill också veta hur leverantören ska säkerhetsställa att maten är säker framåt.

Kunskapsskolan ska upphandla en enda matleverantör till alla skolor – något som inte funnits tidigare. Det är ett arbete som pågår.

– Där är matsäkerhet och spårbarhet viktiga aspekter.

Har inte serverat köttet

Tyresö Montessoriskola har också samma matleverantör.

– I måndags fick vi beskedet att vi inte har fått det köttet levererat till oss och vi har gått ut med den informationen till samtliga föräldrar, säger rektor Lena Poolsaar.

Skolköksföretaget levererar inte mat till några andra skolor eller förskolor i Tyresö, enligt dess hemsida.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.