Tyresökillar kan bli landets bästa elektriker

Elektriker med snits –Anton Nyholm Svensk, Robin Luoma och Johan Opazo Ortiz. Bakom står lärarna Hans Wallin och Jocke Shields.
Elektriker med snits –Anton Nyholm Svensk, Robin Luoma och Johan Opazo Ortiz. Bakom står lärarna Hans Wallin och Jocke Shields.
Tre av de sju elever som tagit sig till årets final i yrkes-SM i elinstallation är tidigare elever på Tyresö gymnasium.

– Jag tror att vi vinner, säger Anton Nyholm Svensk, 21 år.

På onsdag i nästa vecka börjar Yrkes-SM, i år på nya Malmömässan. 300 ungdomar ska då tävla i yrkesskicklighet inom 23 olika yrken..Tanken är att locka fler till yrkesutbildningarna.

8 000 avgångselever på elprogrammet från de senaste två åren gjorde ett test på internet. Sju valdes ut och ska nu tävla om titeln Sveriges bästa elektriker. Inte mindre än tre är från Tyresö och har gått elprogrammet på Tyresö gymnasium: Johan Opazo Ortiz, 20 år, Robin Luoma, 20år, och Anton Nyholm Svensk, 21 år. Alla tre jobbar i dag som elektriker.

– Nu är jag andraårsmontör på en firma som heter HR Elmiljö här i Tyresö och trivs väldigt bra, säger Anton Nyholm Svensk.

I Malmö väntar varsin tom vägg.

– Vi ska sätta upp belysning, rörelsedetektoter, elstyrda jalousier och koppla till ett styrsystem som heter KMX. Sedan blir vi bedömda efter snabbhet och att det är korrekt och snyggt uppsatt, säger han.

Alla tre har haft Jocke Shields som lärare.

– De här grabbarna kommer från extremt engagerade klasser, där det var positivt att vara duktig. Att bygga en sådan atmosfär är den största utmaning för oss lärare, säger han.

En framgångsfaktor är också att lärarna på Tyresö gymnasium har täta kontakter med företagen och håller sig à jour med vad som händer i branchen. Många är fortfarande yrkesverksamma.

Anton Nyholm Svensk hymlar inte om hur han tror att det går.

– Vi vinner.