Tre Tyresöpolitiker bakom #imaktenskorridorer

BILDEN ÄR ETT MONTAGE.
BILDEN ÄR ETT MONTAGE.
Anita Mattson (S) oppositionsråd i Tyresö.
Anita Mattson (S) oppositionsråd i Tyresö.
Marie Åkesdotter (Mp), gruppledare för Miljöpartiet Tyresö.
Marie Åkesdotter (Mp), gruppledare för Miljöpartiet Tyresö.
Tre politiker i Tyresö har skrivit under uppropet #imaktenskorridorer. Totalt har 1641 politiker samlats under hashtagen som vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp.
– Jag tycker det är viktigt att ta ställning för kvinnors rättigheter och ta avstånd från den kultur som fått råda, säger Anita Mattson (S), oppositionsråd i Tyresö.

I svallvågorna efter #metoo har kvinnor i bransch efter bransch skrivit under upprop med vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp. Anita Mattson (S), oppositionsråd i Tyresö, ställer sig bakom uppropet #imaktenskorridorer.

– Kvinnor har slagits i många år med dem här frågorna, och nu tas vi på allvar. Jag är helt övertygad om att det här kommer förändra acceptansnivån för vad kvinnor förväntas stå ut med och inte, och vi kommer kunna se tillbaka på det här och pratat om ett före och efter #metoo.

En annan som skrivit under uppropet är Marie Åkesdotter, gruppledare i Miljöpartiet Tyresö. Hon tror att politikernas vittnesmål speglar samhället i stort– och att korridorerna Tyresö inte är något undantag.

– Som kvinna är det tufft att vara ledare i ett politiskt parti. Det pågår överallt och vi i Tyresö är inget undantag. Sexuella trakasserier handlar om makt, och kvinnor är ett hot för många män– inte alla, men många, säger Marie Åkesdotter.

Är sexuella trakasserier extra tydligt i maktens korridorer?
– En del män har svårt med kvinnor som har makt, även om man bara är i position som ledare så innebär det att andra ser på en som en med makt. Även om man själv inte tycker att man har så mycket makt.

För att nå en förändring både i samhället och bland politiker anser Åkesdotter att problemen behöver synliggöras ännu mer.
– Det handlar väldigt mycket om att flertalet män måste ta ett större ansvar, börja agera, inte hålla varandra om ryggen och säga ifrån när någon beter sig illa.