ANNONS

Tyresös äldreboenden är för första gången coronafria

Eva Norgren corona Tyresö
Det är numera möjligt med besök utomhus vid kommunens äldreboenden. "Det finns ett väldigt stort intresse", säger chefen Eva Norgren.
Alla Tyresös fyra vård- och omsorgsboenden är sedan i måndags coronafria för första gången sedan utbrottet.
– Nu är det viktigt att vi fortsätter att vara försiktiga och göra allt för att skapa trygga möten, säger Eva Norgren, tillförordnad förvaltningschef.
ANNONS

Uppdaterad 10.15 torsdag

Sedan i måndags finns ingen konstaterad coronasmitta vid något av Tyresös fyra vård- och omsorgsboenden. Det har inte hänt sedan första fallet upptäcktes.

– Vi är så glada. Nu är det viktigt att vi fortsätter att vara försiktiga och att göra allt för att skapa trygga möten, säger Eva Norgren, tillförordnad chef för äldre- och omsorgsförvaltningen, på onsdagen.

I början av april fanns inga bekräftade coronafall på boendena i kommunen. Två veckor senare hade det ändrats.

– Vi har konstaterade fall och även misstänka inom flera boenden. Det finns en risk för spridning och den stora frågan vi brottas med nu är hur vi ska hindra smittan från att spridas gott vi kan, sa John Henriksson, chef för äldre- och omsorgsförvaltningen till Mitt i Tyresö då-

Träffas genom plexiglas

Den 12 mars infördes besöksförbud på alla fyra vård- och omsorgsboenden som finns i Tyresö: det kommunala Björkbacken liksom privata Trollängen, Villa Basilika och Krusmyntan.

Stoppet gäller också anhöriga. Fortfarande tillåts inga besök inomhus, med sedan ungefär en månad tillbaka är det möjligt att träffas utomhus på gårdarna.

– Det finns ett väldigt stort intresse. De olika verksamheterna har löst det på lite olika sätt. På något boende finns plexiglas, något annat har placerat ut bänkar och bord på rätt avstånd, säger Eva Norgren.

Corona sätter stopp för besök på Tyresös äldreboenden

ANNONS

Alla besök måste bokas via respektive chef och en bedömning av riskerna görs i varje fall, berättar hon.

– Vi tittar på den boendes hälsa och hur den och besökaren kan följa restriktioner och rekommendationer. Besöken måste ske på ett tryggt och säkert sätt.

Det har varit en lång vår för alla

En mötesvärd finns med under träffarna för att ge instruktioner och finnas som stöd.

– Det har varit en lång vår för alla. Nu handlar det om ett samarbete där alla – de anhöriga och personalen – hjälps åt att följa rekommendationer för att inte riskera en smittspridning igen.

47 stycken personer i Tyresö med covid-19 hade fram till den 1 juni avlidit, enligt Smittskydd Stockholms statistik. Efter det redovisas inte siffror per kommun på grund av att antalet i majoriteten av kommunerna är få.

När det gäller smittade finns dock senare siffror. Fram till den 21 juni hade 394 bekräftade fall av covid-19 i Tyresö rapporterats in, enligt Folkhälsomyndighetens rapportering.

I tidigare version av artikeln var det tyvärr fel statistik

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.