Tyresös äldsta friskola får ny ägare

Tyresö Montessoriskola får nya ägare
Lena Poolsaar och Anna Modigh startade skolan för 25 år sedan.
Tyresö Montessoriskola får ny ägare i början av september. Rektor Lena Poolsaar lämnar sin tjänst.

Hösten 1994 startade nuvarande rektor och vd Lena Poolsaar det som då var Tyresös första friskola tillsammans med Anna Modigh, biträdande rektor, och två andra.

Det började med 30 elever. Nu har förskolan och skolan tillsammans runt 160 barn och har i snart tjugo år funnits i lokalerna på Bollmora gårdsväg nära Tyresö centrum.

Nu – efter 25 år – har Lena och Anna beslutat sig för att sälja. I måndags meddelande de personalen och föräldrarna att skolan ska få ny ägare.

Varför väljer ni att lämna över till nya ägare?

– Efter 25 år känns det som att någonting mer ska man kanske göra i livet. Det har varit så lärorikt och så roligt men också intensivt. Nu vill jag lämna över till andra krafter som vill utveckla skolan, säger Lena.

Ny ägare i september

Den 2 september tar den nya ägaren över. Skolan blir ett dotterbolag till Montessori Förskolor och Skolor i Sverige AB – förkortat Montessori Sverige.

Det bolaget äger flera förskolor och skolor i Sverige, bland annat i Stockholmsområdet. Montessori Sverige ingår i sin tur i ägarbolaget Atvexagruppen.

– Atvexa är det stora paraplyet. I och med att man kommer samla många montessoriskolor och förskolor under ett tak blir skolan inte ensam längre. Det är en jättevinst.

Varför då?

– Man kan samverka, få hjälpa av varandra, inspireras och utvecklas, bolla idéer och allt som har med utbildningen och läroplanen att göra.

Rektor lämnar skolan

Anna kommer att stanna på skolan som lärare. Lena lämnar skolan under hösten när ny rektor har rekryterats.

Jag vill vara nära naturen, det känner jag.

– Det känns nästan som att lämna sitt lilla barn som man har levt med i 25 år. Men det känns också bra. Jag ser fram emot så mycket annat.

Vad ska du göra?

– Jag vill ta det lite lugnare. Jag har skämtat om att jag vill bli lite bonde. Jag vill vara nära naturen.

Anne-Marie Utterström Olsson, som är vd för Montessori Sverige, tar över som vd.