Tyresös egen vispoet åker på festivalturné

Frans Haraldsen firade nationaldagen med att släppa en skiva. ”Innan vi dör, hey hey hey” handlar om livet före döden.

– Det låter jävligt pretentiöst, men det är det inte, säger han.

Frans Haraldsen växte upp i Tyresö och han bodde sedan i flera år i Sköndal och Farsta innan han bosatte sig på Södermalm.

– Jag har jäkligt mycket kompisar i Sköndal, Tyresö och Farsta. Låten ”Mammorna och papporna och jag” är min hälsning till dem.

Många av de gamla vännerna har blivit föräldrar.

Men inte Frans. ”Mina vänner är mammor, mina vänner är pappor, vi träffas en gång om året om vi planerar bra”, sjunger han.

– Den handlar om att så fort de blev föräldrar så ändrades livsstilen givetvis, från att ha träffat dem tre gånger i veckan ibland till att vi ses en gång om året. Det är så mycket med babysim, kurser och annat där de ska träffa andra föräldrar och det är inget konstigt i sig, säger han.

– Men om vi ska fortsätta att träffas en gång om året kanske vi kan bara hinner ses 30 gånger till och sedan är det slut. Jag tror inte att de har velat att de ska bli så här heller, livet bara blir på något sätt och om man inte är uppmärksam så missar man jävligt mycket.

Den 15 maj firade Frans Haraldsen skivsläppet med att spela för ett utsålt Etablissemanget på ­Mosebacke.

– Helt underbar, det är alltid kul att lira, speciellt i Stockholm, då kommer det alltid mycket folk och blir bra stämning. Om jag fick välja skulle jag lira där varje dag.

I sommar väntar flera festivaler. Allt från stora Peace and Love i Borlänge till lilla Filtfestivalen på Öland. I dag finns dock ingen spelning bokad i Stockholms­området, men Frans vet att det kommer att bli flera stycken innan året är till ända.

– Jag gör minst tre fyra spelningar i Stockholm varje år. Men under sommaren händer där inte så mycket, då är det i stället festivaler i varenda liten byhåla. Det finns lite lösa planer på en vis­festival i höst eller vinter, men det är inte klart än.

Frans Haraldsen.

Fakta

Ska turnera

Namn: Frans Haraldsen.

Ålder: 36 år.

Uppvuxen: Tyresö.

Bor: Södermalm och Öland.

Familj: Sambon My, 26, och hunden Doris, 1, en petit brabancon.

Aktuell: Släppte nya skivan ”Innan vi dör, hey hey hey” på nationaldagen. Turnerar i sommar.